Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα

Voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα: αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr

Voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα: αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η διαδικασία για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα» θα γίνει μέσω του allazothermosifona.gov.gr, και οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο και πριν τις εκλογές.

Θα προβλέπει επιδότηση έως και 60% που θα «μεταφράζεται» σε εκπτωτικό voucher μέχρι 1.000 ευρώ, στην πιο ευάλωτη από τις εισοδηματικές κατηγορίες που υπάρχουν. Επί της ουσίας, όλοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση ενδιαφέροντος, όμως δεν θα πάρουν όλοι επιταγή.

Σύμφωνα με τον κ. Καούκη ένα μέλος της οικογένειας θα κάνει την αίτηση σημειώνοντας το πρόγραμμα αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και φτάνει τα 1.000 ευρώ. Και όπως είπε «είναι πολλά νοικοκυριά ακόμα που έχουν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Μπορούμε να διαλέξουμε μία οικία ή την κανονική, είτε δευτερεύουσα και για τη δευτερεύουσα οικία μας, που είναι ένα εξοχικό, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε δωρεάν».

Voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα: Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η δράση τόνισε ότι «οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, ενώ η επιδότηση για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα θα είναι 60% και η επίδοση θα είναι κλιμακωτή, με βάση το εισόδημα και αυτή θα δίνεται με voucher (κουπόνι)».

Πιο αναλυτικά:

Voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Η διαδικασία θα είναι η ίδια με το «Αλλάζω συσκευή». Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τις εξής εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

 • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ
 • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ
 • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
 • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ

Έτσι, εκείνοι που αναμένουμε να πάρουν πρώτοι το κουπόνι, αλλά και να πάρουν το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης είναι στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο, επειδή το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα είναι αρκετά υψηλό, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν τόσες αιτήσεις από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

 

Προδημοσιεύτηκε οδηγός του προγράμματος από το Υπουργείο, αναλυτικά ΕΔΩ.

Πόσο συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας υψηλής ποιότητας θα καλύψει το 85% των ετήσιων αναγκών μας σε ζεστό νερό χρήσης.

Η οικονομία που θα πετύχουμε με την εγκατάσταση του ηλιακού θα είναι περίπου 288€ x 0.85 = 245€ / έτος.

Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σήμερα μας στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ. Συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και του ΦΠΑ (150lt υψηλής ποιότητας ηλιακός θερμοσίφωνας).

Το κόστος αυτό είναι χαμηλότερο:

 • Αν η προεγκατάσταση των σωληνώσεων από το μπάνιο στον ηλιακό υπάρχει ήδη.
 • Αν δεν διαθέτουμε άλλη συσκευή θέρμανσης που να λειτουργεί και πρέπει να επιλέξουμε αν θα αγοράσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα έναντι κάποιας άλλης συσκευής (π.χ. ηλεκτρικό θερμοσίφωνα).  Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος που θα πρέπει να αποσβεστεί είναι το επιπλέον κόστος για την αγορά του ηλιακού και όχι το συνολικό των 1.000 ευρώ.

Ακόμη και αν εξετάσουμε την χειρότερη περίπτωση, όπου η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από την αρχή και την συγκρίνουμε με την «αυστηρή χρήση» του θεωρητικού κόστους ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, η επένδυση δίνει χρόνο απόσβεσης 4 χρόνια (1.000 / 248). Πράγμα που σημαίνει ότι μας συμφέρει να προχωρήσουμε στην αγορά ενός ηλιακού.

Voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα: Πόσα λίτρα θα επιλέξετε

Η επιλογή του μεγέθους έχει να κάνει με τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.

Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες. Με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές. Οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

Διπλής ενέργειας:

Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.

Τριπλής ενέργειας:

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

 • στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
 • στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.

Πόσο καίει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ένας μέσος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας καίει περίπου 4 κιλοβατώρες σε μία ώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν ανάβετε τον θερμοσίφωνα για μισή ώρα την ημέρα, θα μπορούσατε να πληρώνετε καθημερινά έως και 1,5 ευρώ. Για ένα μήνα, το ποσό αυτό φθάνει στα 45 ευρώ για να κάνετε ντουζ ή να πλύνετε τα πιάτα, χωρίς να συνυπολογίσουμε και το επιπρόσθετο κόστος του νερού.

Τρεις λύσεις για εξοικονόμηση στον θερμοσίφωνα

Εφόσον, πάντως, δεν αντικαταστήσετε τελικά τον θερμοσίφωνα, μπορείτε να εφαρμόσετε άλλους τρόπους εξοικονόμησης:

 • Μην αφήνετε τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
 • Ρυθμίζετε τον θερμοστάτη του στους 40-50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.
 • Ανάβετέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα: Τα υπέρ και τα κατά

Τα υπέρ του ηλιακού θερμοσίφωνα

 • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
 • Άφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.
 • Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας με την εγκατάσταση κοστίζει 1000€, ενώ η απόσβεση του γίνεται μέσα σε 5-6 χρόνια.
 • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
 • Τέλος υπάρχει και επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον που μπορεί να φτάσει και το 70%.

Τα κατά του ηλιακού θερμοσίφωνα

 • Μέχρι πρότινος χρειαζόταν άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τώρα ακόμα και η άδεια μικρής κλίμακας, δεν είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση ενός απλού ηλιακού.
 • Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει ο χώρος να γίνει η εγκατάσταση.
 • Οι ηλιακοί δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί αν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κατανάλωση. Για παράδειγμα ηλιακός σε επταώροφη πολυκατοικία με χρήση σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.
 • Είναι απαραίτητο να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση του ηλιακού.
 • Σε κεκλιμένες στέγες με κεραμίδια θα γίνει ειδική εγκατάσταση που έχει αυξημένο κόστος.
 • Χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
 • Σε μέρες χωρίς ηλιοφάνεια θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ζεστού νερού.

Voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα: Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε

Χωρητικότητα Δεξαμενής

Η επιλογή πρέπει να γίνει με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Τεχνολογία Συλλέκτη

Η επιλογή πρέπει να γίνει με κλιματολογικά κριτήρια αλλά και βάση της θερμοκρασίας που επιθυμούμε στο ζεστό νερό. Οι βασικές κατηγορίες είναι τρεις. Μαύρος συλλέκτης, επιλεκτικός συλλέκτης και συλλέκτης σωλήνων κενού. Όσο πιο κρύο και χαμηλής ακτινοβολίας είναι το κλίμα όπου διαμένουμε ή/και όσο πιο ζεστό θέλουμε το νερό που παράγει ο ηλιακός μας τότε προτιμότερο είναι αν επιλέγουμε είτε τεχνολογία επιλεκτικού συλλέκτη είτε ακόμα καλύτερα τεχνολογία σωλήνων κενού.

Αναλογία Δεξαμενής – Συλλέκτη

Ανάλογα με την τεχνολογία του συλλέκτη και ανάλογα με αν το ζητούμενο είναι η υψηλή θερμοκρασία του νερού ή η αποδοτικότητα του συστήματος επιλέγουμε το μέγεθος την αναλογία των λίτρων της δεξαμενής με τα τ.μ. της επιφάνειας του συλλέκτη. Για τους μαύρους συλλέκτες μια ισορροπημένη αναλογία είναι τα 50 λίτρα (καθαρής χωρητικότητας) προς 1 τετραγωνικό μέτρο καθαρής απορροφητικής επιφάνειας συλλέκτη. Αν η αναλογία αυτή είναι μικρότερη από 50 λίτρα τότε το σύστημα ανεβάζει μεγαλύτερες θερμοκρασίες στο νερό χρήσης. Αν είναι μεγαλύτερη τότε το σύστημα δουλεύει αποδοτικότερα. Τα αντίστοιχα σημεία ισορροπίας για επιλεκτικούς συλλέκτες είναι 65 λίτρα/τ.μ. και για τους συλλέκτες σωλήνων κενού είναι 75 λίτρα/τ.μ.

Αντισκωριακή Προστασία Δεξαμενής

Η πιο ενδεδειγμένη και υγιεινή μέθοδος για την μακροχρόνια αντισκωριακή προστασία το εσωτερικού της δεξαμενής είναι η επισμάλτωση (εμαγιέ).Υπάρχουν τέσσερις κύριες τεχνικές επισμάλτωσης που διαφέρουν πολύ σε ποιότητα.

Σύνδεση του Συλλέκτη με τη Δεξαμενή

Οι σωλήνες που συνδέουν τον (τους) συλλέκτη (ες) με τον θερμικό εναλλάκτη της δεξαμενής (jacket) πρέπει να είναι από υλικό που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες. Να έχουν μεγάλη διατομή και να είναι καλά μονωμένοι. Οι δύο πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι οι πολυστρωματικοί σωλήνες και οι εύκαμπτοι (flexib) ανοξείδωτοι σωλήνες. Ο χαλκοσωλήνας είναι επίσης μια καλή επιλογή. Αλλά λόγω του υψηλότερου κόστους αλλά και λόγω της μεγάλης τριβώδους ροής που προκαλούν δεν είναι η βέλτιστη λύση.

Σύνδεση της Δεξαμενής με τον Λέβητα

Όταν, κατά τους μήνες του χειμώνα, η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί για να φέρει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία τότε θέτουμε σε λειτουργία την ηλεκτρική αντίσταση η οποία υπάρχει σε όλες τις δεξαμενές των ηλιακών θερμοσιφώνων. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνδέσουμε την δεξαμενή του ηλιακού με τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας (εφόσον υπάρχει). Για να είναι δυνατή αυτή η σύνδεση πρέπει να επιλέξουμε ένα μοντέλο ηλιακού τριπλή ενέργειας (Trien). Η δεξαμενή του οποίου είναι εξοπλισμένη με ένα επιπλέον εναλλάκτη θερμότητας.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια εξειδικευμένη εργασία που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ακόμα και ο καλύτερος ηλιακός θερμοσίφωνας με μία κακή εγκατάσταση δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Συντήρηση

Όπως σε όλες τις συσκευές, η περιοδική συντήρηση θα συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση της καλής απόδοσης και στη μακροζωία του. Ένα επαρκές πρόγραμμα συντήρησης, περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ράβδος μαγνησίου (καθοδική προστασία) κάθε δύο χρόνια. Τη συμπλήρωση του ειδικού υγρού του κλειστού κυκλώματος κάθε χρόνο, μετά το καλοκαίρι. (ιδίως στα επιλεκτικά μοντέλα και τα μοντέλα με σωλήνες κενού που ανεβάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες). Επίσης, μια φορά το χρόνο την καλή λειτουργία της αντεπίστροφης βαλβίδας (στην είσοδο του νερού από το δίκτυο) και της βαλβίδας ασφαλείας (του κλειστού κυκλώματος της δεξαμενής) ώστε να αλλάζουν εγκαίρως σε περίπτωση κακής λειτουργίας τους.

Εγγύηση

Ελλείψεις ικανού θεσμικού πλαισίου, οι εγγυήσεις που συνοδεύουν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι ποικίλες και μερικές φορές παραπλανητικές. Πρέπει να διαβάσουμε καλά τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγύησης, προτού κρίνουμε την αξία του.

Πιστοποιήσεις και Σήματα Ποιότητας

Το πλέον αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα στην Ευρώπη είναι το Solar Keymark. To Soral-Keymark πιστοποιεί τόσο την μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του.