Τρόπος διεξαγωγής Πανελλαδικών. Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής που ανατρέπει τα πάντα

Λάθη στην απόφαση για τους συντελεστές βαρύτητας εντόπισε το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν την έναρξη των πανελλήνιων 2022 που αφορούν τους Συντελεστές Βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων η οποία υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Οι νέοι πίνακες που αναρτήθηκαν είναι οι εξής:

Τρόπος διεξαγωγής Πανελλαδικών. Μείωση στον αριθμό των εισακτέων – 10.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρσι

Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο – Μεγάλη μείωση στον αριθμό τους

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής, 15 Μαΐου, τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 που θα προκύψουν μέσα από τις Πανελλήνιες 2022. Με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται πως θα υπάρχει μείωση του αριθμού κατά σχεδόν 10.000 θέσεις.

Οι περσινές θέσεις ήταν 77.415, ενώ φέτος οι θέσεις μειώθηκαν σε 68.394. Να σημειώσουμε ότι το 2020 οι θέσεις ήταν 78.335.

Αναλυτικότερα, με βάση την ανακοίνωση συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394. Σε αυτούς θα προστεθούν οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Τα κριτήρια κατανομής των εισακτέων

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
  • Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους

Πανελλήνιες 2022: Διάβασε αναλυτικά το ΦΕΚ Εδώ!