Τρόπος διεξαγωγής Πανελλαδικών 2022. Αλλαγή τελευταίας στιγμής
Τρόπος διεξαγωγής Πανελλαδικών. Η ανησυχία γονιών και υποψηφίων είναι στο κόκκινο λίγο πριν την έναρξη των Πανελληνίων και μια απρόσμενη αλλαγή από το Υπουργείο Παιδείας, ανατρέπει τα πάντα! Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο – Μεγάλη μείωση στον αριθμό τους. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής των γραπτών ή προφορικών Πανελλαδικών εξετάσεων 2022 σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19.
Το εν λόγω Πρωτόκολλο, αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, συντάχθηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
Τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων
1. Ο τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων, γραπτών ή προφορικών, καθώς επίσης και των ειδικών μαθημάτων και των μουσικών μαθημάτων «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ» και «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ» ορίζεται ως εξής: O Πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξέτασης κάθε Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά, κάθε Εξεταστικού Κέντρου ειδικών μαθημάτων, της Επιτροπής κάθε Εξεταστικού Κέντρου Ειδικών Εξετάσεων των μουσικών μαθημάτων, μεριμνούν για τα κάτωθι, ώστε για όλους τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες (εκπαιδευτικούς, διοικητικούς και υποψηφίους):
α) να τηρηθεί η απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου,
β) να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,
γ) να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός,
δ) να τηρηθεί ο φυσικός αερισμός.
2. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι που συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων και δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία (1) φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευσή τους στις εκπαιδευτικές δομές. Συγκεκριμένα απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας εβδομαδιαίου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης όσοι προσκομίσουν ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. του κανονισμού (ΕΕ 2021/953/του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου 1ου της από 30-5-2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19 ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας.
3. Λαμβάνεται μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.
4. Επιπλέον για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»: α) να επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, β) να τηρείται απόσταση τριών (3) μέτρων μεταξύ του εξεταζόμενου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν, γ) να καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.
5. Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ να ισχύει:
α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,
β) η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, να ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Δείτε το ΦΕΚ
Τρόπος διεξαγωγής Πανελλαδικών. Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής που ανατρέπει τα πάντα
Λάθη στην απόφαση για τους συντελεστές βαρύτητας εντόπισε το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν την έναρξη των πανελλήνιων 2022 που αφορούν τους Συντελεστές Βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων η οποία υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2021.
Οι νέοι πίνακες που αναρτήθηκαν είναι οι εξής:
Τρόπος διεξαγωγής Πανελλαδικών. Μείωση στον αριθμό των εισακτέων – 10.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρσι
Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο – Μεγάλη μείωση στον αριθμό τους
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής, 15 Μαΐου, τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 που θα προκύψουν μέσα από τις Πανελλήνιες 2022. Με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται πως θα υπάρχει μείωση του αριθμού κατά σχεδόν 10.000 θέσεις.
Οι περσινές θέσεις ήταν 77.415, ενώ φέτος οι θέσεις μειώθηκαν σε 68.394. Να σημειώσουμε ότι το 2020 οι θέσεις ήταν 78.335.
Αναλυτικότερα, με βάση την ανακοίνωση συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394. Σε αυτούς θα προστεθούν οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.
Τα κριτήρια κατανομής των εισακτέων
Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:
- Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
- Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
- Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
- Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους
Πανελλήνιες 2022: Διάβασε αναλυτικά το ΦΕΚ Εδώ!