Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Τουρισμός για όλους: Πότε η αίτηση για τα 150 ευρώ

Τουρισμός για όλους: Πότε η αίτηση για τα 150 ευρώ

Τουρισμός για όλους: Πότε η αίτηση για τα 150 ευρώ. Στο tourism4all.gov.gr θα γίνουν και φέτος οι αιτήσεις για τον «Τουρισμό για όλους» για το 2023, που θα «τρέξει» μέσα στον Ιούνιο και τα χρήματα θα είναι άμεσα διαθέσιμα για να τα ξοδέψουν οι δικαιούχοι μέσα στον επόμενο χρόνο, ακόμα και για χειμερινό τουρισμό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού επιχειρεί να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ αναμένεται αν θα ισχύει και φέτος η δυνατότητα να εξαργυρώνεται στην εστίαση, όπως έγινε την περσινή χρονιά, προκειμένου να βοηθηθεί και ο κλάδος που «χτυπήθηκε» από την πανδημία και τα lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, τα voucher που θα δοθούν θα είναι της τάξης των 150 και 200 ευρώ και θα μοιραστούν σε όσους καλύπτουν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, μετά από κλήρωση που θα γίνει, μόλις ολοκληρωθούν οι αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι είχε ακολουθήσει και νέα κλήρωση τον Σεπτέμβριο και έτσι, ακόμα και αυτοί που δεν κληρώθηκαν για το καλοκαίρι, πήραν επιταγές που είναι ακόμα σε ισχύ, μέχρι να αρχίσει το νέο πρόγραμμα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι ένα από τα κριτήρια, είναι να μην έχουν πάρει Κοινωνικό Τουρισμό. Θα πρέπει, δηλαδή, να επιλέξουν ένα από τα δύο προγράμματα.

Τουρισμός για όλους: Πότε η αίτηση για τα 150 ευρώ

Για φέτος, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο «Κοινωνικός Τουρισμός» θα ανοίξει νωρίτερα, συμπαρασύροντας νωρίτερα και τον «Τουρισμό για Όλους». Ακόμα και αν επαληθευτεί αυτό, τα voucher θα μπορούν να εξαργυρωθούν από τον Ιούλιο του 2023, οπότε και λήγουν τα περσινά.

Αρχικά, περίπου 125.000 δικαιούχοι θα λάβουν την επιταγή 150 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να αποδεσμευτούν και άλλα ποσά στη συνέχεια, όπως έγινε πέρσι το φθινόπωρο, με voucher χειμερινών διακοπών σε όσους είχαν κάνει αίτηση. Οι δικαιούχοι θα επιλεχθούν με κλήρωση και με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα χρήματα της άυλης κάρτας μπαίνουν άμεσα και η χρήση της είναι πολύ εύκολη.

Τουρισμός για Όλους 2023: Δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια

Υπενθυμίζεται πως το περσινό ΦΕΚ, ξεκαθάριζε ότι δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ) ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ ορίζεται ως ανώτατο εισόδημα τα 16.000 ευρώ.

 • Με 1 τέκνο τα 17.500 ευρώ εισόδημα.
 • Με 2 τέκνα τα 19.000 ευρώ εισόδημα.
 • Με 3 τέκνα τα 21.000 ευρώ εισόδημα.
 • Για τους πολύτεκνους ορίζεται 26.000 ευρώ εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (Έγγαμοι+ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

 • Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ.
 • Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ εισόδημα.
 • Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ εισόδημα.
 • Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ εισόδημα.
 • Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ εισόδημα.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Δικαιούχοι και κριτήρια

Ειδικότερα, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους:

 • Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
 • Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
 • Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Οι «κόφτες»

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024:

 • Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Αντιθέτως, εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τους όσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω.

Επίσης, συμμετέχουν όσοι δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

 • Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.

Πότε είναι οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023

Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Ωστόσο, τα παραδείγματα των παλαιότερων ετών δείχνουν περίπου τον χρονικό ορίζοντα που θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Το 2021, ο Κοινωνικός Τουρισμός είχε ανοίξει τη Δευτέρα 24 Μαΐου. Το πρόγραμμα έτρεξε κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 μέχρι 31 Ιουλίου 2022.

Το 2022, οι αιτήσεις των δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ξεκίνησαν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2022. Οι αιτήσεις υποβάλλονταν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση στο gov.gr.

Στη συνέχεια, στις 25 Ιουλίου 2022, αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους και τους παρόχους του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός 2022-23» στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2023 το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2023. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται και πάλι ηλεκτρονικά στο gov.gr.

Κοινωνικός Τουρισμός: Τι ισχύει με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή τους και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται. Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων.

Η ΔΥΠΑ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ακτοπλοϊκού Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού. Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή. Η ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση/επιστροφή στον/από τόπο του επιλεγμένου τουριστικού καταλύματος.

Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που αποκτούν οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι αυτών με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, μέσω της οποίας επιδοτούνται για την πραγματοποίηση των διακοπών τους, είναι ένας μοναδικός ηλεκτρονικός αριθμός, διαφορετικός για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού και αποτυπώνεται με τα λοιπά στοιχεία των δικαιούχων – ωφελουμένων στο «Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων» και στις ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού.

Κάθε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία:

 • για τη διαμονή σε τουριστικό κατάλυμα και
 • για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση σε και από αυτό (μετάβαση – επιστροφή)

και ανταλλάσσεται από τους δικαιούχους και τους ωφελούμενους του προγράμματος με σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαμονής, στην πρώτη περίπτωση, από τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων, και υπηρεσιών ακτοπλοϊκής μετακίνησης, στη δεύτερη, από τους παρόχους ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, των Μητρώων Παρόχων του Οργανισμού.

Source link