Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
επαφή με κρούσμα

Τι πρέπει να κάνει ο εμβολιασμένος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού

Τι πρέπει να κάνει όποιος ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού

Eπαφή με κρούσμα. Ποιες οδηγίες ισχύουν τελικά..

Η τελευταία επικαιροποίηση του ΕΟΔΥ σχετικά με τις στενές επαφές κρουσμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2021, ανέφερε:

«Άτομα, που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων COVID-19 και είτε έχουν εμβολιαστεί για τον ιό SARSCoV2 είτε μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο έχουν νοσήσει από τον ιό και παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών».

Τις οδηγίες είχε επικαιροποιήσει πρόσφατα και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα: «Δεν συστήναμε τότε εργαστηριακό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εκτός ειδικών περιπτώσεων, όπως είναι οι κλειστές δομές.

Σήμερα, όμως με δεδομένη την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους και στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την μεγάλη διασπορά, θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι, μετά από στενή επαφή με κρούσμα, να μειώσουν κατά το δυνατόν την κινητικότητα μας και να διενεργήσουμε τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7- 10 μέρες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το οικογενειακό και στενό φιλικό μας περιβάλλον».

 

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα, γι’ αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας. Η ίδια τόνισε ότι μελέτες δείχνουν ότι η διάρκεια της νόσου με την Omicron είναι μικρότερη. Γι’ αυτό η Επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας, με βάση και τις αποφάσεις του CDC, με βάση το Μοντέλο 5+5. Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερη» είπε.

Και πρόσθεσε: «Έτσι πρόσφατα η Επιτροπή μας αναθεώρησε και τις οδηγίες που αφορούν την καραντίνα. Όσοι δεν έχουν συμπτώματα, θα μένουν σε καραντίνα 5 ημέρες και μετά μπορούν να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας για άλλες 5 μέρες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φορούν μάσκα. Πολλοί που θα κολλήσουν την Όμικρον, θα θεωρήσουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα κι όχι κορονοϊό.

 

Πότε κάνουν τεστ όσοι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τεστ πρέπει να κάνουν και όσοι είναι εμβολιασμένοι είτε με διπλή, είτε με τριπλή δόση και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα πέντε μέρες μετά την επαφή αυτή. Εφόσον το τεστ βγει αρνητικό την πέμπτη μέρα τότε μπορούν να εξέλθουν με προσοχή από το σπίτι.

Αυτό το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι αν τα άτομα που έχουν λοίμωξη πρέπει να κάνουν τεστ την 5η μέρα καραντίνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ όσοι δεν έχουν συμπτώματα το μόνο που πρέπει να κάνουν για να γυρίσουν στην καθημερινότητά τους είναι να να φορούν μάσκα διπλή ή υψηλής προστασίας. Όσοι έχουν πυρετό μένουν άλλες πέντε μέρες σπίτι.

Αναλυτικά όπως αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ: «Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας». Άρα, αν έχουμε πυρετό δεν πάμε πουθενά και μένουμε άλλες 5 μέρες τουλάχιστον στο σπίτι.

Με βάση τις οδηγίες αυτές λοιπόν αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα εκτός από πυρετό αυτός που έχει νοσήσει μπορεί να πάει στη δουλειά του ωστόσο οφείλει να φοράει μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες. Δεν είναι συνετό δηλαδή με βάση όσα αναφέρουν οι οδηγίες να φορέσουμε μια μάσκα.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός καλό θα είναι να μιλάμε και με τον προσωπικό μας γιατρό ώστε να παρακολουθούμε σωστά την υγεία μας, ειδικά όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες