Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου -Βίντεο

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Αλλάζουν τα δεδομένα σε εργασία, διασκέδαση, εστίαση και γήπεδα. Ήδη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα σε ισχύ μέχρι τις 3/1 με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 16 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα – Υποχρεωτική η μάσκα υψηλής προστασίας ή η διπλή στους εργαζομένους στην εστίαση – Θα απαγορεύεται η διασκέδαση για ορθίους, έξι άτομα ανά τραπέζι – Η μουσική θα διακόπτεται, μόνο όταν δεν τηρούνται οι περιορισμοί αυτοί – Με χωρητικότητα 10% οι αγώνες στα γήπεδα, ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022 είναι τα εξής:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή KN95) ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης, αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 – 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους. Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.
  2. Στο χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 12.00 το βράδυ και δεν επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους. Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα και θα ισχύσουν και μετρικές αποστάσεις. Παράλληλα, προειδοποίησε πως αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.
  3. Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.  Η χωρητικότητα στα γήπεδα της χώρας θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
  4. Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων επισκεπτήριο μόνο με τεστ PCR 48 ωρών. Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ενώ περιορίζεται και η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
  5. Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας. Επανέρχεται η υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με σχέδιο επέκτασης της για μεγαλύτερο διάστημα. Έτσι πλέον επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζόμενους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό που θα αποφασίσει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Να σημειωθεί ότι πλέον υπάρχει το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.

Τα νέα αυτά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 και θα ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου, ενώ όπως είπε δεν αποκλείεται να παραταθούν.

Ο κ. Πλεύρης πραγματοποίησε έκκληση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι νεότεροι να μην έχουν επαφές με τους γονείς και τους παππούδες τους, για λόγους προστασίας των τελευταίων.

Σημείωσε ακόμη ότι η πίεση στο σύστημα υγείας προς το παρόν είναι ελεγχόμενη.

Δείτε όσα είπε ο κ. Πλεύρης