Σχολεία. Πότε θα ανοίξουν. Ποιες αλλαγές να περιμένουμε
Σχολεία. Ποιες αλλαγές να περιμένουμε με το νέο έτος.
Σχολεία: Το θέμα με τα σχολεία θα επανεξεταστεί το επόμενο δεκαήμερο, στο τραπέζι αλλαγές από 10 Ιανουαρίου. Η Κυβέρνηση με τα μέχρι τώρα δεδομένα προσανατολίζεται στο να ανοίξει τα σχολεία κανονικά μετά τις γιορτές ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν τα πρωτόκολλα για την επαναλειτουργία τους, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Μπορεί θεωρητικά το πακέτο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκε επισήμως να λήγει στις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει και νέο πακέτο μέτρων μετά από αυτό. Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν με την αλλαγή του νέου χρόνου ώστε να αποφασίσουν οριστικά τι πρέπει να γίνει.
Ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως δεν υπάρχει καμία σκέψη ή συζήτηση να αλλάξει ο προγραμματισμός για τα σχολεία τα οποία φαίνεται πως θα ανοίξουν όπως προβλεπόταν στις 10 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες που θα φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών και κατά πόσο θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων καθυστερώντας λίγο το άνοιγμα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στο τραπέζι των ειδικών είναι η κατάργηση όλων των σχολικών εκδρομών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει συνωστισμός μαθητών μέσα σε λεωφορεία ή άλλες δραστηριότητες που γίνονται στις εκδρομές.
Ταυτόχρονα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε ένα σχολείο ή ένα τμήμα να κλείνουν νωρίτερα από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα. Με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που ισχύουν, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% της τάξης συν ένας μαθητής.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στη διάταξη, η οποία προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1), υπήρχαν από την έναρξη της χρονιάς σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και από πολλούς επιστήμονες.
Τι είπε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για να συμπληρώσει ότι «επενδύουμε στα ανοιχτά σχολεία με ένα πρωτόκολλο που εστιάζει στην προστασία της δημόσιας υγείας και να είναι ανοιχτά τα σχολεία. Ο σχολικός πληθυσμός στην Ελλάδα ελέγχεται 2 φορές την εβδομάδα και αν υπάρξει κρούσμα γίνονται εφτά τεστ την εβδομάδα.
Είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσουμε πάρα πολλά σε ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα στην Ευρώπη που κοστίζει αρκετά χρήματα». Ότι δεν πρόκειται να επανέλθουμε στην τηλεκπαίδευση, γιατί έχουμε εμβόλια και testing», υπογράμμισε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τηλεκπαίδευση «είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» αλλά γνωστοποίησε ότι το θέμα των εκδρομών είναι υπό συζήτηση.
Πρόταση Τζανάκη να ανοίξουν μετά τα μέσα Ιανουαρίου
Καμπανάκι για τη νεολαία, και ειδικά για επιδημικό κύμα που χτυπά μαθητές και φοιτητές, χτύπησε ο Νίκος Τζανάκης.
Με την παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά μετά τις γιορτές, προκειμένου να μη ζήσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις.
Να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα αναφορικά με τα σχολεία και το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Είναι τόσο μεγάλη η διάδοση στη νεολαία που φοβάμαι ότι θα κλείσουν πολλά τμήματα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
«Καλύτερα να κλείσουμε μια εβδομάδα και να πάρει παράταση η σχολική χρονιά, στο τέλος τον Ιούνιο, δεν θα χαθεί ύλη», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση
Από την πλευρά της η κυβέρνηση κοιτάζει πολύ προσεκτικά το ζήτημα των σχολείων, αφού πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Ο λόγος είναι ότι πολλά παιδιά έχουν ουσιαστικά χάσει σχεδόν δύο σχολικές χρονιές, όπου ήταν αναγκασμένα να κάνουν τηλεκπαίδευση, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Έτσι λοιπόν, το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία αποτελεί πολύ μεγάλο ζήτημα τόσο για το επιστημονικό, όσο και για το κυβερνητικό επιτελείο.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του MEGA, αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι, με βάση και τις επιστημονικές προβλέψεις, δίνουν την εικόνα στην κυβέρνηση ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν κανονικά. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να επανεξεταστεί και τις επόμενες μέρες, όταν θα μπουν στο σύστημα νέα στοιχεία και νέα δεδομένα.
Τότε λοιπόν δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα μέτρα, τα οποία δεν θα αφορούν μόνο το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων, αλλά και το πως θα μπορούσαν να να ανοίξουν τα σχολεία.