Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Σχολεία: Άνοιγμα με τα ηπιότερα μέτρα

Σχολεία: Άνοιγμα με τα ηπιότερα μέτρα – Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Σχολεία: Άνοιγμα με τα ηπιότερα μέτρα. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε για το πώς θα γίνει η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Πλησιάζει η ημερομηνία που θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία και όλοι αναρωτιούνται για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ. Το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί της Κυριακής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε σε εκπομπή του OPEN για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που θα είναι σε ισχύ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα, γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα»

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση των ειδικών για να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τα πρωτόκολλα που θα θεσπιστούν για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως:

«Είμαστε σε μία συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με τον κ. Πλεύρη, με τις ομάδες των ειδικών, με τους γιατρούς, με τον ΕΟΔΥ. Βλέπετε όμως ότι γενικότερα είμαστε σε μία φάση συνύπαρξης με την πανδημία. Δεν έχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Συζητάμε με τους ειδικούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πανδημίας έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ στενά με τους ειδικούς και έχουμε πάρει τις προτάσεις τους και νομίζω τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά έως τώρα και μάλιστα κλείσαμε και μία πάρα πολύ καλή σχολική χρονιά παρά τις αντίξοες συνθήκες. Γενικώς η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα. Το ηπιότερο δυνατόν πρωτόκολλο διότι πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα»

Σε ερώτηση για τα πρωτόκολλα ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς η υπουργός Παιδείας απάντησε:

«Πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά.

Έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου διότι αυτό πλέον δεν αποδίδει. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει εμβολιαστεί και έχει νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έχουμε άλλα δεδομένα πλέον. Το καλοκαίρι μεγάλος αριθμός νόσησε. Άρα πάμε σε μία νέα φάση όπου βλέπετε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα όπως υπήρχαν προηγουμένως»

Σε ό,τι αφορά το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι:

«Η πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει που είναι καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία»

 

Σχολεία: Άνοιγμα με τα ηπιότερα μέτρα. Βασιλακόπουλος: Άνοιγμα σχολείων χωρίς μάσκες, αλλά με αστερίσκο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και το τι θα γίνει με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Παρόλο που φαίνεται να έχουμε περάσει σε περίοδο συμβίωσης με τον κορωνοϊό, ειδικοί και κυβέρνηση εξακολουθούν να κοιτάζουν και να ελέγχουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, το πρωί της Κυριακής μίλησε σε εκπομπή του MEGA για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος αναμένεται έξαρση του κορωνοϊού μέσα στον χειμώνα:

«Καθώς είναι ένας αναπνευστικός ιός, δεν υπάρχει μετά το ‘Όμικρον’ κάποιο στέλεχος που να έχει προκύψει»

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το άνοιγμα θα γίνει χωρίς μάσκες. Όπως είπε, όμως:

«Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ένας αστερίσκος. Αν ένας εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν του απαγορεύει κανείς να φοράει. Αν σε μια περιοχή της χώρας υπάρχει τοπική έξαρση, θα μπορούσε κανείς να συστήσει να υπάρχουν μάσκες. Θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα»

Για τους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους, όπως η εργασία, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε:

«Είναι απίθανο να γίνει υποχρεωτική η χρήση. Αν υπάρχει νέο κύμα και αναγκαστούμε να βάλουμε τις μάσκες, θα το δούμε. Θα πρέπει να πάμε σε μια συνύπαρξη με τον ιό και αναπροσαρμογή των μέτρων»

Source link