Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Ρεύμα: Θες να αλλάξεις πάροχο;

Ρεύμα: Θες να αλλάξεις πάροχο; Αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας

Ρεύμα: Θες να αλλάξεις πάροχο; Νέα δεδομένα για το ρεύμα. Θα χάνουν το δικαίωμα αλλαγής παρόχου όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι αναφέρει ο Κώδικας Προμήθειας.

Τη συζήτηση περί αλλαγών στον Κώδικα Προμήθειας και συγκεκριμένα σε δύο κρίσιμα άρθρα που αφορούν την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον παλαιό πάροχο και στην Καθολική Υπηρεσία ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει καλέσει για αύριο στις 11 το πρωί σε τηλεδιάσκεψη τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει γνωμάτευση και για τα δύο ζητήματα από τη ΡΑΕ.

Η ελεύθερη αλλαγή παρόχου, και μάλιστα από μήνα σε μήνα που καθιερώθηκε με το νέο μοντέλο της τιμολόγησης μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι ένα θέμα που καίει τους παρόχους, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και φοβούνται για περαιτέρω επιδείνωση.

Η πλευρά των προμηθευτών έχει ενημερώσει τον υπουργό μέσω του Συνδέσμου της (ΕΣΠΕΝ) σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη για τη δρομολόγηση ενός φορέα τύπου «ενεργειακού» Τειρεσία, κάτι που ο ίδιος φέρεται να βλέπει θετικά. Αλλωστε, αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούν και προμηθευτές σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές και η αποτελεσματικότητά τους είναι εις γνώσιν του υπουργού.

Η ΡΑΕ από την πλευρά της αναμένεται να επαναφέρει την εισήγησή της για την καθιέρωση ενός συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη και με «πράσινη» αυτοί που έχουν εξοφλήσει ή έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος, τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορεί να δώσει στον διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του πελάτη-οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του διαχειριστή (debt flagging), σύμφωνα με τη ΡΑΕ. Ετσι, ο πελάτης θα επισημαίνεται ως υπερήμερος οφειλέτης (με κόκκινη ένδειξη) και αυτόματα αναστέλλεται το δικαίωμά του να αλλάξει προμηθευτή.

Αν ο πελάτης, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν τη διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Τότε ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Στην περίπτωση που ένας πελάτης έχει αλλάξει προμηθευτή κατόπιν καταγγελίας σύμβασης από τον παλιό προμηθευτή, ο τελευταίος διατηρεί το δικαίωμα να δώσει εντολή απενεργοποίησης εφόσον έχει αφήσει οφειλές για δύο συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε περίπτωση διαδοχικών αλλαγών προμηθευτή, όλοι οι προηγούμενοι προμηθευτές διατηρούν αυτοτελές το δικαίωνα υποβολής εντολής απενεργοποίησης.

Το δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει την αυριανή τηλεδιάσκεψη είναι η Καθολική Υπηρεσία που έχει θεσμοθετηθεί για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης καταναλωτών που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση λόγω οφειλών μέχρι να βρουν νέο προμηθευτή.

Στην πράξη, ωστόσο, βρίσκουν καταφύγιο «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που καταχρώνται το ευνοϊκό πλαίσιο παραμονής τους χωρίς χρονικό όριο.

Ετσι, συν τω χρόνω και έπειτα από μια αυξημένη μετακίνηση πελατών στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης έχει αποκτήσει ένα μερίδιο μεσαίου προμηθευτή της τάξης του 2,5% των μετρητών χαμηλής τάσης.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ γνωμάτευση και για απλοποίηση του τρόπου τιμολόγησης της Καθολικής Υπηρεσίας.

 

Ρεύμα: Κλιμακωτές οι επιδοτήσεις

Για τον Οκτώβριο ισχύουν κλιμακωτές επιδοτήσεις και συγκεκριμένα 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την πρώτη κλίμακα, 38,6 λεπτά για τη δεύτερη και 33,6 λεπτά για την τρίτη έναντι ενιαίας επιδότησης ύψους 63,9 λεπτά τον Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση της δεύτερης και τρίτης κλίμακας προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους σε ποσοστό 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αντίστοιχο κίνητρο εξοικονόμησης δεν προβλέπεται για την πρώτη κλίμακα που αντιπροσωπεύει το 90% της συνολικής κατανάλωσης.

Οι επιδοτήσεις απορροφούν το 70%-90% των αυξήσεων (ανάλογα την κλίμακα) και στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ σχεδόν το 100% με την επιδότηση να ανέρχεται στα 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

 

Ρεύμα: Πόσα θα πάρουμε

Από την 1η Οκτωβρίου ενεργοποιείται ο νέος τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων για την ηλεκτρική ενέργεια. Θα διαμορφωθούν τρεις κλίμακες κατανάλωσης με τις αντίστοιχες επιδοτήσεις έτσι ώστε να απορροφήσουν το 90% της αύξησης στο κόστος.

Οι μη οικιακοί καταναλωτές με παροχή ισχύς ως 35KVa θα έχουν επιδότηση 0,398 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 2.000KWh.

Αν ξεπεράσουν τις 2.000KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ ίδια επιδότηση θα έχουν τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης.

Οι αγρότες θα λάβουν οριζόντια επιδότηση στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επιπλέον, θα υπάρχει μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Source link