Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν τα ραντεβού

Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν τα ραντεβού -Τι ισχύει με το πρόστιμο

Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν τα ραντεβού. Με μπόνους διπλό ραντεβού θα κάνει πρεμιέρα ο θεσμός του προσωπικού γιατρού την 1η Οκτωβρίου.

Την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγία σχετικά με την υποχρέωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Το πρώτο ραντεβού θα έχει διπλάσια διάρκεια (30 λεπτά), προκειμένου να συμπληρωθεί από τον γιατρό ο φάκελος υγείας του πολίτη. Κάθε προσωπικός γιατρός πρέπει να ορίσει το πρόγραμμα των ραντεβού του, σύμφωνα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου πληθυσμού που έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αναφέρεται πως είναι υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα και για τους δύο επόμενους για κάθε προσωπικό γιατρό.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται το εξής παράδειγμα: Έστω ότι ένας προσωπικός γιατρός έχει 1.000 εγγεγραμμένους πολίτες.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να προγραμματιστούν τα ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Με βάση τους εγγεγραμμένους πολίτες, ο συγκεκριμένος προσωπικός γιατρός θα πρέπει να έχει προγραμματίσει 20 ώρες για τα ραντεβού.

Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν μεταβολή στον αριθμό των εγγεγραμμένων του συγκεκριμένου προσωπικού γιατρού.

Στην περίπτωση που την τελευταία μέρα Οκτωβρίου οι εγγεγραμμένοι πολίτες στο συγκεκριμένο γιατρό έχουν ανέλθει στους 1.700, ο προσωπικός γιατρός πρέπει να διαθέσει επιπλέον 10 ώρες για τον Νοέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος πρέπει να προγραμματιστεί με βάση τον νέο αριθμό.

Τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα, ενώ για τους πολίτες που προγραμματίζουν επίσκεψη για πρώτη φορά, η διάρκεια του ραντεβού θα είναι 30 λεπτά, καθώς απαιτείται η συμπλήρωση του ατομικού φακέλου υγείας κάθε πολίτη.

Τυχόν προγραμματισμένα ραντεβού των πολιτών σε συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς που είναι πλέον ενταγμένοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού παραμένουν ως έχουν.

Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν τα ραντεβού. Κάντε εγγραφή στο ehealth.gov.gr

Ξεκίνησε η εγγραφή των πολιτών στον Προσωπικό Ιατρό και από τα φαρμακεία. Υπενθυμίζεται πως η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό δεν είναι υποχρεωτική.

Ωστόσο, όσοι εγγραφούν θα έχουν οφέλη και αντιστοίχως όσοι δεν εγγραφούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι ποινές που μεταφράζονται με αυξημένες συμμετοχές για φάρμακα και εξετάσεις.

Οι πολίτες έχουν ελεύθερη επιλογή σε προσωπικό γιατρό από τη σχετική λίστα που έχει διαμορφωθεί και έχουν 3 διαφορετικούς τρόπους για να εγγραφούν.

Συγκεκριμένα:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο. Η πληρωμή φαρμακοποιών είναι άπαξ ανά ΑΜΚΑ σε όλες τις περιπτώσεις, με αποζημίωση η οποία έχει οριστεί σε 3 ευρώ προ ΦΠΑ 24%.

Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Προσωπικός γιατρός: Οι εξετάσεις, τα φάρμακα, οι συνταγές – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εξετάσεις για την υγεία της καρδιάς θα συνταγογραφούν οι προσωπικοί γιατροί με την έναρξη των ηλεκτρονικών ραντεβού για υπηρεσίες Υγείας από την 1η Οκτωβρίου.

Όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», στην πρώτη του επαφή με τον προσωπικό γιατρό κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ένα «πακέτο» δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνεται έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό είναι σε εξέλιξη και οι απορίες των πολιτών πολλές. Με έναν νέο πλήρη… οδηγό, ο «Ε.Τ.» απαντά στις 15 πιο συνηθισμένες.

1) Γράφτηκα στον προσωπικό γιατρό. Τώρα τι κάνω;

Με την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό ο κάθε πολίτης αποκτά τον προσωπικό του σύμβουλο Υγείας και το πρώτο σημείο επαφής στο Σύστημα Υγείας. Μετά την εγγραφή έχει αξία να πραγματοποιηθεί ραντεβού για τη γνωριμία και την ενημέρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας.

2) Δεν έχω προβλήματα υγείας. Πρέπει να κλείσω ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό;

Το ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό είναι σημαντικό για την ενημέρωση του ιατρικού φακέλου ώστε να αποκτήσει ο ίδιος την πρώτη εικόνα της κατάστασης υγείας των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και προβλημάτων.

3) Θα μου δώσει να κάνω εξετάσεις στο πρώτο ραντεβού; Τι εξετάσεις;

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο πρώτο ραντεβού ο προσωπικός γιατρός θα δώσει μια σειρά προληπτικών εξετάσεων που μπορούν να γίνουν οπουδήποτε δωρεάν.

Οι εξετάσεις αυτές, πέρα από τις γενικές (αίματος, ούρων), θα περιλαμβάνουν τιμές για καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και εάν το άτομο είναι νέο.

Τα καρδιακά προβλήματα απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και απαντώνται και σε νεότερα άτομα.

Ετσι, μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί η αρτηριακή πίεση, η τροπονίνη, θα γίνει εξέταση της ορμόνης ΝΤ-proBNP (αιματολογική εξέταση που υποδεικνύει την καταπόνηση της καρδιάς), ενώ θα γίνουν και εξετάσεις για χοληστερίνη και διαβήτη.

4) Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω;

Αναισθησιολόγοι: 6 προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έλλειψη στα δημόσια νοσοκομεία
Δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος επίσκεψης στον προσωπικό γιατρό.

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται αναλόγως με τις ιατρικές ανάγκες του καθενός.

Εάν δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας, ο ίδιος ο προσωπικός γιατρός θα ορίσει πότε πρέπει να τον επισκέπτεται ο πολίτης για έλεγχο και πρόληψη.

5) Το φθινόπωρο είναι η περίοδος που πηγαίνω στους γιατρούς για το ετήσιο check up. Πρέπει πρώτα να περάσω από τον προσωπικό γιατρό να μου γράψει εξετάσεις και μετά να τις δουν οι γιατροί, όπως, για παράδειγμα, ο γυναικολόγος;

Εάν οι γιατροί παρακολούθησης είναι ιδιώτες, επ’ αμοιβή ο πολίτης μπορεί να πάει ελεύθερα και να πληρώσει όποτε θέλει χωρίς να συμβουλευτεί τον προσωπικό γιατρό.

Σε αυτή τη φάση, άλλωστε, μπορεί να κινείται ελεύθερα και σε γιατρούς του Δημοσίου, χωρίς να απαιτείται το «πέρασμα» από τον προσωπικό γιατρό.

Ο κάθε γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει εξετάσεις και φάρμακα χωρίς να δεσμεύεται από κάτι, ωστόσο, εάν δεν υπάρχει εγγραφή του πολίτη σε προσωπικό γιατρό, θα επωμίζεται τα… πέναλντι, δηλαδή αύξηση κατά 10% της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ το σύστημα αντικινήτρων. Αργότερα, η συμμετοχή θα αυξηθεί κατά 20%.

6) Θα παίρνω παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό για άλλους γιατρούς;

Σε αυτή τη φάση όχι. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα επίσκεψης σε όποιον γιατρό του Δημοσίου επιθυμεί χωρίς παραπεμπτικό. Σε ιδιώτες γιατρούς (με πληρωμή) έτσι και αλλιώς έχει πρόσβαση όποτε το επιθυμεί.

7) Πότε θα ξεκινήσουν οι παραπομπές σε άλλους γιατρούς και σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει αυτό το σύστημα;

Το σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα ισχύει για τους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Οι ιδιώτες γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή υπάρχει ιδιωτική χρέωση, δεν έχουν εμπλοκή σε αυτό το σύστημα και ο πολίτης πηγαίνει ελεύθερα όποτε το επιθυμεί.

Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό, θα έχει τις συνέπειες αύξησης της συμμετοχής του σε φάρμακα και εξετάσεις.

8) Με παρακολουθεί συγκεκριμένος γιατρός για ένα πρόβλημα υγείας που έχω, για παράδειγμα, διαβήτη. Θα τον αντικαταστήσει ο προσωπικός γιατρός;

Οχι. Κατ’ αρχάς, θα δοθεί σταδιακά η δυνατότητα σε άλλες ιατρικές ειδικότητες να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται τώρα σε διαδικασία ένταξης καρδιολόγων και πνευμονολόγων. Ετσι, θα εξυπηρετούνται οι χρονίως πάσχοντες.

Εάν ένας γιατρός που παρακολουθεί στενά έναν πολίτη δεν ενταχθεί και είναι ιδιώτης, χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, και ο πολίτης πηγαίνει με αμοιβή, θα συνεχίσει όπως σήμερα χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι με τον προσωπικό γιατρό.

Εάν ο έως σήμερα γιατρός που παρακολουθεί έναν χρόνιο ασθενή είναι του Δημοσίου (ή έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ) και δεν ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό. Ηδη, όμως, ο νομοθέτης έχει προβλέψει παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

9) Παίρνω εδώ και χρόνια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για μια πάθηση. Μπορεί να μου γράφει τα φάρμακά μου ο προσωπικός γιατρός;

Ναι. Η συνταγογράφηση είναι μέσα στις αρμοδιότητες του προσωπικού γιατρού. Οταν ο πολίτης λαμβάνει συγκεκριμένη χρόνια αγωγή, τις συνταγές του μπορεί να τις γράφει ο προσωπικός γιατρός.

10) Μέχρι τώρα μου γράφει τα φάρμακά μου ο γιατρός που με παρακολουθεί για την πάθησή μου, για παράδειγμα, ο καρδιολόγος μου. Θα μπορεί να συνεχίσει να μου τα γράφει;

Ναι. Αρκεί να υπάρχει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό (εάν αυτός δεν είναι ο καρδιολόγος) για να μην επωμιστεί ο πολίτης αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα. Επιπλέον, η συνταγογράφηση φαρμάκων στον άλλο γιατρό, εάν είναι ιδιώτης, θα έχει ένα κόστος, ενώ οι υπηρεσίες στον προσωπικό γιατρό είναι εντελώς δωρεάν.

11) Γράφτηκα σε έναν παθολόγο που βρήκα. Εάν στη συνέχεια γίνει προσωπικός γιατρός και ο γιατρός που με παρακολουθεί για το νόσημά μου, μπορώ να αλλάξω;

Υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλον προσωπικό ιατρό μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη.

Σε περίπτωση αλλαγής διοικητικής περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής. Αυτά ορίζονται στις επίσημες αποφάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο διάστημα το σύστημα θα αφεθεί ελεύθερο και ο πολίτης θα μπορεί να αλλάζει γιατρό εάν το επιθυμεί.

12) Εχω έναν πόνο στο στομάχι. Θα με δει ο προσωπικός γιατρός ή ειδικός για το στομάχι γιατρός και ποιος θα μου γράψει φάρμακα εάν χρειαστώ για να τον αντιμετωπίσω;

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον προσωπικό γιατρό που θα σας κατευθύνει αναλόγως τη φύση του πόνου σε τι γιατρό να πάτε, εάν ο ίδιος θεωρεί ότι απαιτείται ειδικός γιατρός. Την αγωγή μπορεί να τη γράψει ο γιατρός που θα σας εξετάσει. Προϋπόθεση, όμως, για να μην έχετε αυξημένη συμμετοχή είναι η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό.

13)Αντιμετωπίζω έναν οξύ πόνο. Μπορώ να πάω σε εφημερεύον νοσοκομείο να με δουν;

Ναι, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε με την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών. Τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται όπως και σήμερα.

14) Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω κανονικά τα παιδιά μου στον παιδίατρο που τα βλέπει σήμερα;

Ναι, προς το παρόν τα παιδιά δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Εγγράφονται πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

15) Θα πληρώσω πρόστιμο εάν δεν γραφτώ στον προσωπικό γιατρό;

Οχι πρόστιμο, αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις. Από την 1η/10 -ημερομηνία που θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει παράταση- ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των μη εγγεγραμμένων σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοσό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές για τους μη εγγεγραμμένους σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Μετά από κάποιους μήνες η συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις θα αυξηθεί κατά 20%.

 

Προσωπικός γιατρός: Ανατροπή με το πρόστιμο – Τι ισχύει τελικά

Δεν θα εφαρμοστούν από 1η Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενώ προανήγγειλε νέες ειδικότητες.

Στον θεσμό του προσωπικού γιατρού για τον οποίο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εγγραφών από τους πολίτες, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (20/09) διευκρινίζοντας ότι τα αντικίνητρα δεν θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου.

«Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα.

Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί» ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη σε 45 ημέρες από την λειτουργία του διαδικτυακού ιστότοπου έχουν εγγραφεί περίπου 3,5 εκατ. πολίτες στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και 3.200 γιατροί είναι οι ενταγμένοι στο σύστημα.

Όπως εξήγησε «η πρώτη φάση του Προσωπικού Γιατρού αφορούσε μόνο γενικούς ιατρούς και παθολόγους, δικαιούχοι ήταν 4.000, μπήκαν σε 1 μήνα 1.200. Μπήκε το 30%, θέλουμε να μπουν παραπάνω.

Ανοίγουμε την δεύτερη φάση που είναι ειδικότητες που σχετίζονται με τις παθολογικές ειδικότητες, όπως είναι καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, αιματολόγοι. Είναι πάγιο αίτημα και των Συλλόγων.

Αντίστοιχα λοιπόν θα υπάρξει μια δεξαμενή νέων γιατρών που θα μπουν στο σύστημα και με αυτόν τον τρόπο κατά βάση το μεγαλύτερο μέρος των κενών θα έχει καλυφθεί».