Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Απογραφή 2021

Πήρε παράταση η Απογραφή 2021 μέχρι 13/12. Δείτε το γιατί

Ανακοινώθηκε παράταση έως και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 η δυνατότητα ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Γιατί;

Επειδή η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη.  Οπότε χρειάζεται να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά.

Υπάρχουν και κάποιοι που δεν επιθυμούν ν’ απογραφούν είτε γιατί φοβούνται ν’ ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους σε κάποιον που δεν γνωρίζουν, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

Επίσης, στην όλη διαδικασία υπάρχουν σοβαρά ζητήματα οργάνωσης όπως ότι δεν έχουν οριστεί όλοι οι απογραφείς, ενώ και αρκετοί αποχώρησαν από την διαδικασία.

Τέλος, ένα από τα κορυφαία προβλήματα που έχει η όλη η διαδικασία είναι η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών για τους στόχους και τη χρησιμότητα της απογραφής. Άλλωστε η διαδικασία αυτή γίνεται κάθε δέκα χρόνια και είναι φυσικό να χρειάζεται ενισχυμένη καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία της.

Η Απογραφή 2021 είναι υποχρεωτική και προβλέπεται πρόστιμο, το οποίο όμως η ΕΛΣΤΑΤ για την ώρα δεν επιθυμεί να επιβάλλει.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια. Κατηγορηματικός ήταν, εξάλλου, στο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα ή ιδιωτική επιχείρηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την απογραφή.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Για ποιο λόγο γίνεται η απογραφή; 

Η διαδικασία οργανώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή με σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το μεγαλύτερο μέρος της απογραφής θα γίνεται ψηφιακά, αφού οι απογραφείς έχουν αρχίσει να επισκέπτονται κατοικίες και να αφήνουν τους σχετικούς φακέλους στους πολίτες.

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

• Ένας Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία σας έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

• Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό: 211 12 12 032 ή να απευθύνονται στο e-mail: .

Οι απογραφείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, (περίπου 60.000 Απογραφείς και οι 12.500 Τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ) φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19.

Γιατί πρέπει να απογραφώ;

Η συμμετοχή των κατοίκων της Χώρας στην Απογραφή όπως αναφέρει η Αρχή είναι υποχρεωτική για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα. Τα στατιστικά δεδομένα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή στο σύνολο της Χώρας, είναι κρίσιμα για τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών (ενδεικτικά αναφέρονται ο  τομέας της υγείας, π.χ. λειτουργία νέων δομών υγείας, ο τομέας της εκπαίδευσης, π.χ.  αριθμός σχολείων, ο τομέας των μεταφορών, π.χ. σχεδιασμός συγκοινωνιακού έργου κ.λπ.).