Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Πανελλήνιες 23

Πανελλήνιες 23: Αλλαγές σε παιδαγωγική επάρκεια κ βαθμολογίες

Πανελλήνιες 23: Σημαντικές αλλαγές ισχύουν από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις που θα επηρεάσουν την επιλογή σχολής των υποψηφίων αυτή τη χρονιά. Αυξάνεται η διάρκεια φοίτησης σε μία από τις πιο δημοφιλείς σχολές της Ελλάδας, με τον νέο νόμο που έφερε το υπουργείο Παιδείας και ψηφίστηκε. Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι αλλά και οι φοιτητές.

Διχάζει η απόφαση της Νίκης Κεραμέως να αλλάξει τα δεδομένα στις πλέον δημοφιλείς σχολές της Ελλάδας, τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές. Δηλαδή, σε όσες οι απόφοιτοι έπαιρναν μαζί με το πτυχίο και την παιδαγωγική επάρκεια, όπως για παράδειγμα η Φιλοσοφική Αθηνών, αλλά και οι Φυσικοί, Μαθηματικοί και λοιπές σχολές.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή, φέρνει και νέα δεδομένα για τους υποψηφίους των Πανελληνίων 2023 που πλέον πρέπει να βάλουν και έναν επιπλέον παράγοντα στη λίστα, σύμφωνα με την οποία θα φτιάξουν το Μηχανογραφικό τους.

Πιο αναλυτικά, οι φοιτητές δεν θα παίρνουν στο εξής τη διδακτική-παιδαγωγική επάρκεια αυτόματα με τη λήψη του πτυχίου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αντίθετα, θα πρέπει να παρακολουθούν επιπλέον ειδικό πρόγραμμα, που θα διαρκεί δύο ακαδημαϊκά εξάμηνο -έναν χρόνο δηλαδή, για να μπορέσουν να εργαστούν σε σχολεία.

Σε αντίθετη περίπτωση, μπορούν να αρκεστούν στο πτυχίο του Μαθηματικού ή του Φυσικού, και να ασχοληθούν στη συνέχεια με άλλους τομείς. Ωστόσο, τεράστια αλλαγή έχει η Φιλοσοφική Σχολή, που ως επί το πλείστον οι απόφοιτοι μεταπηδούσαν στην Εκπαίδευση.

Τι αλλάζει το 2023 με την παιδαγωγική επάρκεια

Η παιδαγωγική επάρκεια αποτελεί την πιστοποίηση ότι κάποιος έχει τα τυπικά προσόντα για να διδάξει στη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με τον νέο νόμο όμως από το καλοκαίρι του 2023, προβλέπεται ότι τα υπάρχοντα προγράμματα διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας καταργούνται και συνεπώς οι φοιτητές δεν θα αποκτούν αυτόματα (με το πτυχίο) την επάρκεια αλλά θα αναγκάζονται να παρακολουθούν επιπλέον δυο εξάμηνα, ειδικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι σπουδές τους όπως οι ίδιοι λένε να παρατείνονται κατά ένα χρόνο με τεράστιο κόστος για τους φοιτητές που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα και αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους.

Η κατοχή της παιδαγωγικής επάρκειας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να συμμετέχει στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ προκειμένου να προσληφθεί ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος στη δημόσια εκπαίδευση αλλά και στα φροντιστήρια. Τώρα όμως η Παιδαγωγική επάρκεια διαχωρίζεται από το πτυχίο και στη νέα διάταξη αναφέρεται ότι τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας (ΠΠΔΕ) θα καταργηθούν στις 31.8.2023, ενώ ο νέος νόμος επιβάλλει σχεδόν άμεσα την δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας ανά Πανεπιστήμιο. Το ειδικό αυτό πρόγραμμα θα είναι μόλις ένα (1) σε κάθε ΑΕΙ, θα έχει όριο εισακτέων και κριτήρια εισδοχής.

Με βάση τον νόμο «η κάθε Σύγκλητος θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο ανώτατος αριθμός εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος», ενώ θεσπίζονται επιπλέον κριτήρια εισδοχής όπως ο βαθμός πτυχίου, η επίδοση σε συνέντευξη ακόμα και το «ενδιαφέρον του υποψηφίου για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, όπως τεκμαίρεται από το σύνολο των προσόντων και δραστηριοτήτων που υποβάλλει με την αίτησή του». Τα προγράμματα αυτά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάρουν το απαραίτητο πιστοποιητικό εφόσον επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση.

Όπως υπογραμμίζει και η Φιλοσοφική σχολή Αθήνας η κατάργηση των ΦΕΚ από τον ερχόμενο Αύγουστο «δημιουργεί εύλογα μεγάλα προβλήματα, ιδίως για τους ήδη φοιτούντες, καθώς ανατρέπονται διασφαλισμένα (με βάση τα ισχύοντα κατά το έτος εισαγωγής τους) επαγγελματικά δικαιώματά τους, χωρίς μάλιστα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι για τα ειδικά προγράμματα σπουδών που θα προσφέρουν τα μαθήματα παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας».

Προσθέτει επίσης πως πέρα από την «υποβάθμιση των μαθημάτων του ειδικού γνωστικού αντικειμένου των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, τη μη επιστημονική τεκμηρίωση για αύξηση των μαθημάτων παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από 30 σε 60 ECTS, δεν είναι επιστημονικά κατανοητός ο λόγος για τον οποίο η παρακολούθηση μαθημάτων ενός «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών ΠΠΔΕ» προϋποθέτει επιτυχή εξέταση σε μαθήματα τριών ακαδημαϊκών ετών (σημείωση: η προϋπόθεση αυτή θα καθυστερήσει την αποφοίτηση πολλών φοιτητών).

Πανελλήνιες 23: Η νέα βαθμολόγηση

Στα Αρχαία Ελληνικά γίνεται ενισχύεται η βαθμολογική βαρύτητα του αδίδακτου κειμένου. Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τις Πανελλαδικές του 2023 κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο, για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα «δοθούν» στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Στα επιμέρους θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας θα ισχύσουν αλλαγές στη βαθμολόγησή τους που θα επηρεάσουν τους υποψήφιους.

Επίσης, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από το 2023, είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα (έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος), για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η -μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων- εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2023 – Οι ημερομηνίες

Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

 • Παρασκευή, 2/6/2023 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
 • Τρίτη, 6/6/2023 Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας
 • Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
 • Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

 • Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά
 • Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)
 • Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
 • Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
 • Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
 • Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
 • Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
 • Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
 • Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
 • Σάββατο, 17/6/2023 Αγγλικά 10.00 πμ
 • Δευτέρα, 19/6/2023 Γερμανικά 8.30 πμ
 • Τρίτη, 20/6/2023 Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ
 • Τετάρτη, 21/6/2023 Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ
 • Πέμπτη, 22/6/2023 Αρμονία 8.30 πμ
 • Παρασκευή, 23/6/2023 Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ
 • Σάββατο, 24/6/2023 Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ
 • Δευτέρα, 26/6/2023 Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ
 • Τρίτη, 27/6/2023 Γαλλικά 8.30 πμ
 • Τετάρτη, 28/6/2023 Ισπανικά 8.30 πμ
 • Πέμπτη, 29/6/2023 Ιταλικά 8.30 πμ