Πανελλήνιες 2022: Νωρίτερα η έναρξή τους – Βάσεις εισαγωγής
Πανελλήνιες 2022: Πότε ξεκινούν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και πότε θα βγουν οι βάσεις
Στις αρχές Ιουνίου, όπως συνέβαινε και προ πανδημίας, αναμένεται να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες 2022 και άρα, νωρίτερα αναμένουμε για φέτος και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα επιστρέψουν στην «κανονικότητα» που επικρατούσε προ COVID, σύμφωνα και με πληροφορίες από δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι Πανελλήνιες 2020 ξεκίνησαν στις 15 Ιουνίου, ενώ οι Πανελλήνιες 2021 στις 14 Ιουνίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, λόγω παράτασης του διδακτικού έτους. Οι Πανελλήνιες 2019 έκαναν πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου, ενώ το 2018 στις 8 Ιουνίου.
Νωρίτερα οι Πανελλήνιες 2022
Ο σχεδιασμός για έναρξη των Πανελλήνιων Εξετάσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2022, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά οι πρακτικές δοκιμασίες για τις στρατιωτικές σχολές θα ολοκληρωθούν μέσα στην άνοιξη, επιτρέπει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Παιδείας, να ανακοινωθούν νωρίτερα οι βάσεις εισαγωγής, είτε στα τέλη Ιουλίου είτε στις αρχές Αυγούστου.
Η τράπεζα θεμάτων
Συνολικά, 4.000 θέματα αναμένεται να κατατεθούν στην τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου. Η τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά στις προαγωγικές εξετάσεις των δύο τάξεων και συγκεκριμένα στα οκτώ εξεταζόμενα μαθήματα – Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά, Άλγεβρα, Ιστορία, Βιολογία, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία Αγγλικά και τα δύο μαθήματα προσανατολισμού – Αρχαία και Λατινικά ή Φυσική και Μαθηματικά.
Από την τράπεζα θεμάτων θα επιλέγονται τα μισά θέματα με ηλεκτρονική κλήρωση το πρωί της ημέρας των εξετάσεων σε κάθε σχολείο. Τα άλλα μισά θέματα θα επιλέγονται από τους διδάσκοντες καθηγητές οι οποίοι φυσικά θα διορθώνουν και τα γραπτά των μαθητών τους.
Την οργάνωση της τράπεζας θεμάτων έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν αρχίσει και καταθέτουν θέματα. Τα θέματα αυτά θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, ώστε να αξιολογείται όσο το δυνατόν καλύτερα το επίπεδο κάθε μαθητή.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η καταγραφή της διδαχθείσας ύλης, μέσω σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής. Η καταγραφή της διδαχθείσας ύλης θα έχει πρακτικά αποτελέσματα, καθώς οι καθηγητές θα αναγκαστούν να ολοκληρώσουν την ύλη και όχι να αποφασίζουν μείωσή της ακόμα και μέχρι 30%.
Η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων θα εφαρμοστεί στη Γ΄ Λυκείου από το 2023 μόνο για τις απολυτήριες και όχι για τις Πανελλήνιες, στις οποίες τα θέματα θα ορίζονται, όπως κάθε χρόνο, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.
Πανελλήνιες 2022: Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, Χρήστος Ταουσάνης, θυμίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ», τα εξής:
Ιδιαίτερη προσοχή στις αιτήσεις για τις στρατιωτικές σχολές και τα σώματα ασφαλείας. Αν και είναι σαφείς οι οδηγίες που δίνονται στην εκάστοτε προκήρυξη, συχνά οι υποψήφιοι είτε θα υποπέσουν σε λάθη είτε θα διαπιστώσουν εκ των υστέρων πως έχουν παραλείψει κάποια σχετική προϋπόθεση.
Για παράδειγμα, υπάρχει δυνατότητα να εξεταστούν για τις προκαταρκτικές εξετάσεις σε άλλο εξεταστικό κέντρο από εκείνο των σχολών προτίμησής τους.
Έτσι, θα πρέπει να δηλώσουν το εξεταστικό κέντρο που τους εξυπηρετεί, βάσει του τόπου διαμονής. Υπάρχουν κατηγορίες μαθητών οι οποίες επωφελούνται με διάφορα ευεργετήματα (π.χ. ειδικό ποσοστό εισαγωγής, μετεγγραφές κ.λπ.), αρκεί να το γνωρίζουν και να έχουν κάνει τη σχετική προεργασία.
Ένα παράδειγμα είναι οι σχολές Λιμενικού.
Ιδιώτες που έχουν συμμετάσχει ενεργά σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή και τις λιμενικές αρχές της χώρας για διάσωση κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα ή στους χερσαίους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού, εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο, εισάγονται στην οικεία σχολή, σε ποσοστό μέχρι 4%, ως ειδική κατηγορία.
Για όσους υποψηφίους των σχολών ενστόλων νοσήσουν με COVID-19 κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις τους θα προγραμματιστούν επιπλέον δύο εβδομάδες για σχετικές δοκιμασίες-εξετάσεις, στο τέλος του αρχικά καθορισμένου διαστήματος διεξαγωγής αυτών (που φέτος θα γίνουν την άνοιξη). Ωστόσο, για να υλοποιηθεί αυτό είναι απαραίτητη η προσκόμιση των δικαιολογητικών νόσησης.
Οποιος ενδιαφέρεται για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και το είχε δηλώσει στην αίτηση των πανελλαδικών, για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες επιλογής απαιτείται να υποβάλει και αίτηση στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας.
Θα πληροφορηθεί από το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) και να πετύχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πρακτικών δοκιμασιών.
Υποψήφιος ο οποίος στην αίτηση-δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές και ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος για αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που έχει ανακοινωθεί αυτές τις ημέρες από τα αντίστοιχα υπουργεία. Αντίθετα, υποψήφιος ο οποίος στην αίτηση-δήλωση του Νοεμβρίου δεν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό, ενώ αν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν εξεταστεί, απλώς θα αποκλειστεί από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.
Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021 (υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση) δικαιούνται να διεκδικήσουν και φέτος την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, υποβάλλοντας κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο.
Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2022).
Όσοι υποψήφιοι για το 10% επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), άρα συμμετέχουν στη διαδικασία με βάση τις επιδόσεις τους από την προηγούμενη συμμετοχή τους.
Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας θα πρέπει να έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές νοσοκομείων.
Οι υποψήφιοι αυτοί υποβάλλουν απευθείας διαφορετικό μηχανογραφικό δελτίο για το 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις με κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου τους.
«Η εμπειρία έχει αποδείξει πως, πέρα από τη μελέτη και την επίπονη προσπάθεια που απαιτούν οι πανελλαδικές, κρίνεται απαραίτητη η σωστή ενημέρωση και η κατάλληλη υποστήριξη τόσο σε επιμέρους διαδικαστικά θέματα όσο και στην επιλογή σπουδών. Μόνο έτσι ο κάθε υποψήφιος θα μπορέσει να διασφαλίσει πως θα επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με βάση τις δυνατότητές του», καταλήγει ο Χρήστος Ταουσάνης.
Πηγή εικόνων: Intime