Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
MyAuto και Audit-Car

Νέες πλατφόρμες MyAuto και Audit-Car για πρόστιμα

Νέες πλατφόρμες MyAuto και Audit-Car

Νέες πλατφόρμες MyAuto και Audit-Car  για πρόστιμα από την ΑΑΔΕ έρχονται με το νέο έτος για να πιαστούν οι οδηγοί, που είτε δεν έχουν ασφαλίσει το όχημά τους είτε παρέλειψαν να το περάσουν ΚΤΕΟ ή να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα έχουν πρόσβαση στη νέα εφαρμογή myAuto.

Συγκεκριμένα, δημιουργούνται δυο νέες εφαρμογές, όπου η MyAuto θα αποτελεί το νέο ψηφιακό «πορτοφόλι» που θα καταχωρούνται πληροφορίες για την άδεια κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφαλιστική κάλυψη, τα ΚΤΕΟ και την τυχόν ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Η δεύτερη εφαρμογή Audit-Car θα δίνει πρόσβαση στις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους, στις ίδιες ακριβώς πληροφορίες.

Η νέα εφαρμογή Audit-Car

θα είναι συνδεδεμένη με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα και ιδίως του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ώστε να μπορούν να διαπιστώνουν αν έχουμε πληρώσει τις υποχρεώσεις μας. Συγκεκριμένα θα μπορεί να ελέγχει αν είναι πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος μας, αν είναι ασφαλισμένο και αν έχει περάσει από τον απαραίτητο έλεγχο ΚΤΕΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μας πιστώνει αυτόματα με πρόστιμο στην εφορία.

Η εφαρμογή MyAuto

θα αποτελεί το ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» μας, όπου ο κάθε ένας από εμάς θα μπορεί να βλέπει όλα τα στοιχεία που αφορούν το ιδιόκτητο όχημα μας,  σε πραγματικό χρόνο, όπως:

α) την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής,

β) την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας,

γ) την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων,

δ) το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα,

ε) τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος,

στ) τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία,

ζ) τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος και

η) την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ψηφιακές  υπηρεσίες διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα και ιδίως του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Τις υπηρεσίες αναπτύσσει και παρέχει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών (Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ.) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση και την παραγωγική λειτουργία αυτών.

Τι πρέπει να προσέξετε

Είναι γνωστό στην Ελλάδα τόσο το πρόβλημα με τα χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα όσο και ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δηλώνουν σε προσωρινή ακινησία το όχημά τους αλλά ενίοτε το κυκλοφορούν κανονικά ενώ την ίδια ώρα παραμένει και ανασφάλιστο!

Με την ενεργοποίηση των παραπάνω εφαρμογών, οι αρχές θα μπορούν άμεσα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα κρίσιμα δεδομένα του αυτοκινήτου σας.

Τα πρόστιμα ξεκινάνε από 10.000€ ενώ αν αμελήσετε να κάνετε τις ενέργειες που πρέπει μετά από κάποιον έλεγχο, τότε υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και να τριπλασιαστεί το ποσό!

Γι’ αυτό το λόγο μην αμελήσετε τόσο την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας όσο και να είστε τυπικοί στις υπόλοιπες υποχρεώσεις όπως τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ, πληρωμή τελών κυκλοφορίας, κ.α.

Ποια η διαφορά MyAuto και Audit-Car με το Mycar?

Η εφαρμογή MyCar είναι ήδη online και τρέχει μέσα στο διαδικτυακό κόμβο gov.gr

Παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις στου οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων, όπως:

  • Να θέτετε online σε ακινησία ή μη το όχημά σας
  • Να κατεβάσετε το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας καθώς και να λάβετε βεβαίωση περί μη οφειλής τους (μέχρι τώρα έπρεπε να πάτε στην εφορία γι’αυτό το λόγο)
  • Να άρετε την ακινησία και να πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας online με το μήνα (μη ξεχάσετε και τη μηνιαία ασφάλιση αυτοκινήτου σε αυτήν την περίπτωση, καθώς διαφορετικά το όχημα παραμένει ανασφάλιστο)