Νέα μέτρα. Σάββατο πετάμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους
Κορονοϊός: Στο τέλος του μέτρου των μασκών στους εξωτερικούς χώρους φαίνεται πως φτάσαμε, με τα μέτρα πλέον να μετρούν αντίστροφα για να φύγουν όλα από τις ζωές μας…
Νέα μέτρα. Νωρίτερα από ότι αναμενόταν θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, όπως έγινε γνωστό χτες, μετά την συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Όλοι περίμεναν ότι η εισήγηση της επιτροπής για την άρση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα πήγαινε για μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Στην δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αμέσως μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων ανέφερε ότι: «Στη συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022».
Οι ειδικοί έχουν αρχίσει ήδη να καταρτίζουν και τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα με ορίζοντα έως το τέλος Απριλίου, δηλαδή έως το Πάσχα. Στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχουν επιστρέψει όλες οι ελευθερίες που έχουν στερηθεί η εμβολιασμένοι
Οι ανεμβολίαστοι πάντως θα συνεχίσουν να ζουν με περιορισμούς, ενώ κάθε βήμα θα σχεδιάζεται προσεκτικά γιατί το φθινόπωρο συνήθως μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.
Κορονοϊός: Έκτακτη προειδοποίηση Τσιόδρα
Παράλληλα, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε σε ημερίδα για την πανδημία, τονίζοντας πως το τέλος της είναι ακόμα πολύ μακριά!
Μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με συνεχή όμως επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα σε σχέση με την πορεία της πανδημίας.
Σε ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο ίδιος είπε πως ο ιός θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ πρόσθεσε ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να χαράξει το δικό της μονοπάτι, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μέχρι τώρα τα δεδομένα δείχνουν πως η μετάλλαξη Ομικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης, κάτι που σημαίνει ότι ίσως βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας.
Αν και τόνισε πως δε βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως πιθανώς να είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση».
Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι ένα πλάνο «ελευθερίας» αποτελεί πρώτης τάξεως προτεραιότητα για την Ευρώπη: «Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: ‘’Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους’, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», εξήγησε.
Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι παρότι τα κρούσματα είναι πολλά, δεν είναι αντίστοιχος ο αριθμός θανάτων και αυτό οφείλεται στο ότι η Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο ενώ αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.
Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο:
- Τις νοσηλείες
- Τη σοβαρή αναπνευστική νόσο
- Τις νοσηλείες σε ΜΕΘ
- Τον αριθμό των διασωληνωμένων
- Τον αριθμό ων θανάτων
Για την πιθανότητα θανάτου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι 1.000 αυξημένη για τους άνω των 80 σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ο κίνδυνος να καταλήξει σχετίζεται και με τα νοσήματα του ασθενή.