Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Νέα μέτρα: Πότε ανακοινώνονται

Νέα μέτρα: Πότε ανακοινώνονται επιταγή ακρίβειας 200€ – Fuel Pass 3

Νέα μέτρα: Πότε ανακοινώνονται.  Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις φοροελαφρύνσεις, με τις σχετικές αποφάσεις να κλειδώνουν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και τις ανακοινώσεις να τις κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Νέα επιταγή ακρίβειας και μάλιστα ενισχυμένη στα νοικοκυριά που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων, αυξημένο επίδομα θέρμανσης από τον Οκτώβριο και fuel pass 3 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι και η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας.

Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει προαναγγείλει το ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας.

Αυτή τη φορά υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να μην είναι ενιαίο το ποσό για όλους, δηλαδή τα 200 ευρώ.

Και αυτό όχι μόνο για να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Δηλαδή να υπάρχουν ζώνες που θα ξεκινούν από τα 100-130 ευρώ και θα φτάνουν τα 200 με 230 ευρώ.

Στα μέτρα συγκαταλέγονται επίσης η επιτάχυνση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων από την 1 η Ιανουαρίου και, βεβαίως, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η επιδότηση του ρεύματος, ενώ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και ένα ευρύ σχέδιο για δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια.

Μετά πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στο τραπέζι βρίσκεται το «ψαλίδισμα» στο τέλος επιτηδεύματος και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, έναν μνημονιακό φόρο, τα σενάρια προβλέπουν «ψαλίδισμά» του κατά 30%-50% το επόμενο έτος και πλήρη κατάργηση του από το 2024.

Η μείωση του συγκεκριμένου φόρου έχει ως στόχο την ελάφρυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων που σήμερα επιβαρύνονται με ποσά από 400 έως 1.000 ευρώ το χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.

Μάλιστα η Κομισιόν ζήτησε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από την κυβέρνηση στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022 – 2025.

 

Η επόμενη παρέμβαση αφορά στα τεκμήρια διαβίωσης που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογουμένους και που σχεδιάζεται να σβήσουν σταδιακά από τον φορολογικό χάρτη από το 2024.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως για να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση, το 2024 τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 50% και το 2025 θα καταργηθούν πλήρως.

Τα τεκμήρια διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες – κύρια και δευτερεύουσες – κ.λπ.) «δαγκώνουν» κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.

Νέα μέτρα: Πότε ανακοινώνονται Οι παρεμβάσεις

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων στήριξης βρίσκεται η εκ νέου καταβολή έκτακτου βοηθήματος, μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας.

Ένα νέο έκτακτο επίδομα, στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα.

Το ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 200 ευρώ, κάτι που θα είναι συνάρτηση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, αλλά να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Εκτός από τη νέα επιταγή ακρίβειας, οι πληροφορίες αναφέρουν και τη χορήγηση ενός Fuel Pass 3, την επέκταση δηλαδή του επιδόματος καυσίμων έως το τέλος του έτους.

Επίσης, το επίδομα θέρμανσης θα ενισχυθεί και εξετάζεται αύξηση των κονδυλίων, και αναλόγως των περιθωρίων, η αύξηση των δικαιούχων.

Νέα μέτρα: Επιβεβαίωση από Σταϊκούρα

Την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, καθώς η οικονομία κινείται ικανοποιητικά, για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού (σ.σ. οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 δισ. ευρώ).

Είπε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.

Νέα μέτρα: Πότε ανακοινώνονται. Μιλώντας στην ΕΡΤ1 και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει Fuel Pass-3, απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη. Το Fuel Pass-2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο και τότε θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία».

Ο υπουργός άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο».

Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ’ τριμήνου.

Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

Σε ερώτηση για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε «όλα στην ώρα τους».

Επισημαίνοντας πως «το καράβι της οικονομίας εδώ και τρία χρόνια πάει καλά, αλλά αυτούς τους μήνες έχουμε και θα έχουμε πολλά μποφόρ».

Προσθέτοντας γενικότερα, ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, απαιτούνται γενναίες ευρωπαϊκές λύσεις για την ακρίβεια (με αιχμή τις τιμές του φυσικού αερίου), δηλώνοντας «πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από λίγους μήνες για κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Νέα μέτρα: Μικρή «ανάσα» από τα καύσιμα

Το ενθαρρυντικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι η μικρή αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται, πλέον, γύρω στα 2,15 ευρώ/λίτρο, έναντι 2,399 ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει υποχωρήσει στα 1,90 ευρώ, από 2,112 ευρώ πριν από έναν μήνα.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι οι τιμές των καυσίμων διατηρούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο του 2021 η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 1,689 ευρώ, δηλαδή 0,46 ευρώ χαμηλότερα, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης πωλούνταν 0,50 ευρώ φτηνότερα.