Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Νέα μέτρα για το ρεύμα

Νέα μέτρα για το ρεύμα: Επιδοτήσεις για όλους τον Ιούλιο

Νέα μέτρα για το ρεύμα. Φαίνεται πως το Power Pass ήταν μόνο η αρχή καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό!

Σημειώνεται πως σήμερα Τρίτη (05/07) κλείνει η πλατφόρμα του Power Pass για όσους θέλουν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν έως και 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε νέα μέτρα επιδότησης ρεύματος για όλους, χωρίς κριτήρια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις για την ενέργεια που θα δοθούν τον μήνα Ιούλιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Νέα μέτρα για το ρεύμα. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός:

Πλέον, επιδοτούνται όλες οι κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

– Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την επάρκεια ακόμα και σε περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

– Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και νέα λιγνιτική μονάδα, η Πτολεμαϊδα 5.

Ειδκότερα:

  • Οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο κατανάλωσης.
  • Δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουν τα τιμολόγια όλων των παρόχων και από Τον Αύγουστο πρέπει να ενημερώνουν για τις τιμές τους τον μεθεπόμενους και να αλλάζουν πάροχο αν θέλουν χωρίς χρέωση.
  • 200 ευρώ μεγαβατωρα
  • 240 Κοινωνικό Τιμολόγιο
  • 192 σε επιχειρήσεις όπως φούρνους
  • Αγρότες 213 ανα μεγαβατώρα
  • Λοιποί κλάδοι 148 ευρώ ανα μεγαβατώρα
  • Φυσικό αέριο 30 ευρώ επιδότηση ανα θερμική μεγαβατώρα

Πότε οι πληρωμές για το Power Pass

Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.

Παράλληλα, όπως είπε τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκουράς, όσο και ο ΓΓ Πληροφοριακών συστημάτων κ. Αναγνωστόπουλος μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ.

Ο υπουργός μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος.

 

Νέα μέτρα για το ρεύμα. Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος με το πλαφόν

Επτά αλλαγές έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών μετά τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και αποσκοπούν στον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας, τις οποίες πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση.

Τυπικά από την 1η Ιουλίου και στην πράξη από τα μέσα της εβδομάδας τίθεται σε ισχύ εντός της εβδομάδας ο νέος μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας). Θα λειτουργεί έως την 1η Ιουνίου του 2023. Με πιο απλά λόγια, για κάθε τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής θα ορίζεται ανώτατη τιμή αποζημίωσης.

Η Οριακή Τιμή Συστήματος (χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας) θα διαμορφώνεται κανονικά με βάση τις προσφορές των παραγωγών ρεύματος. Οι τελευταίοι όμως θα χάνουν έσοδα από τη διαφορά που θα προκύπτει ανάμεσα στην ΟΤΣ και τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης που θα λαμβάνουν για το ρεύμα που πωλούν στο χρηματιστήριο. Τα ποσά αυτά θα μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Αναστέλλεται για τις καταναλώσεις από 1ης Αυγούστου και έως 1ης Ιουλίου 2023 η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Θα χορηγούνται στους λογαριασμούς των καταναλωτών επιδοτήσεις (εκπτώσεις) από τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που θα παρακρατούνται στη χρηματιστηριακή αγορά και θα αποδίδονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τα δικαιώματα εκπομπών αέριων ρύπων και το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το δεύτερο εξάμηνο οι ενισχύσεις εκτιμώνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οι προμηθευτές ρεύματος υποχρεούνται να αναρτούν τις τιμές της κιλοβατώρας (χωρίς τις επιδοτήσεις) δύο μήνες νωρίτερα από την εφαρμογή τους. Η πρώτη φορά θα είναι στις 10 Ιουλίου και θα αφορούν τις τιμές του Αυγούστου. Η δεύτερη φορά θα είναι στο τέλος Ιουλίου και θα αφορούν τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ.

Χωρίς πέναλτι (ποινή πρόωρης αποχώρησης) θα γίνονται οι μετακινήσεις των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο. Στόχος είναι να πιεστούν οι πάροχοι και με τον κίνδυνο της απώλειας πελατών να διαμορφώνουν χαμηλές τιμές.

Στα έντυπα των λογαριασμών θα φαίνονται ευκρινώς το ποσό της κατανάλωσης και το ποσό της επιδότησης του ΤΕΜ.

Οι τιμές που θα προκύπτουν από το πλαφόν, την αναστολή της ρήτρας και τις επιδοτήσεις θα ισχύουν ανεξαιρέτως για όλους τους καταναλωτές.