Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Κινούμαι ηλεκτρικά 2

Κινούμαι ηλεκτρικά 2: Επιδότηση 9.500 ευρώ για καινούριο αυτοκίνητο: Οι δικαιούχοι

Κινούμαι ηλεκτρικά 2: Πώς θα πάρετε την επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δίκυκλο, ή ποδήλατο – Τα ποσά που δικαιούστε

ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ – Β’ ΚΥΚΛΟΣ

Κινούμαι ηλεκτρικά 2: Από την Πέμπτη 28 Ιουλίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, ποδήλατα), στο πλαίσιο του «Κινούμαι ηλεκτρικά 2».

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά 2» ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις υποβάλλονται στη διεύθυνση https://kinoumeilektrika2.gov.gr/index.html

 

Κινούμαι ηλεκτρικά 2: Το νέο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν ΑΦΜ, όπως επίσης και όλες οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα (πλην ΝΠΔΔ), κάθε μορφής και κάθε μεγέθους που διαθέτουν έδρα ή/και υποκατάστημα εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Η επιδότηση για τα φυσικά πρόσωπα φθάνει στο 30 % επί της λιανικής τιμής προ φόρων ενώ έξτρα επιδότηση προβλέπεται για την αγορά οικιακού φορτιστή όπως επίσης και αν αποσυρθεί παράλληλα το παλιό αυτοκίνητο.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας το πρόγραμμα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τέσσερις στόχους, που είναι η ανανέωση του στόλου των οχημάτων, η ανάπτυξη έξυπνων υποδομών φόρτισης, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες.

Η κα Σδούκου διευκρίνισε ότι επιδοτείται η αγορά μόνο ηλεκτρικών και όχι plug-in υβριδικών οχημάτων όπως επίσης ότι είναι επιλέξιμες και αιτήσεις για αγορές που έγιναν από 1η Δεκεμβρίου 2021 και μετά.

Αναλυτικά για τα φυσικά πρόσωπα τα κίνητρα έχουν ως εξής:

  • Επιδότηση 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000 Euro.
  • Επιδότηση 30% και έως 8.000Euro για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς.
  • Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000Euro και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500Euro.
  • Επιπλέον επιδότηση 1000Euro για αγορά αυτοκινήτου σε ΑΜΕΑ.
  • Επιπλέον επιδότηση 1000Euro για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα (1000Euro για 3 εξαρτώμενα τέκνα, και επιπλέον 1000Euro ανά επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο έως και 4000Euro).
  • Επιπλέον 1000Euro για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.
  • Δυνατότητα εκχώρησης δικαιώματος είσπραξης επιδότησης στην εταιρία πώλησης.
  • Επιδότηση έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000 για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).
  • Eπιδότηση ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e έως 20% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 800Euro.
  • Επιδότηση 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800Euro.

Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις τα κίνητρα είναι:

  • Επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000Euro από 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000Euro από 21 οχήματα και πάνω.
  • Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000Euro ανά όχημα και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 400Euro ανά σημείο επαναφόρτιση.
  • Επιδότηση σε εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων.
  • Επιδότηση 30% και έως 8.000Euro για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς για 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση και έως 6.000Euro για 21 οχήματα και πάνω αντίστοιχα.
  • Επιπλέον 4.000Euro ανά αυτοκίνητο για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νησιά.
  • Επιδότηση 30% και με μέγιστο ποσό τις 8.000Euro ανά αυτοκίνητο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive) από 1 μέχρι 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000Euro για 21 οχήματα και άνω αντίστοιχα.

Κινούμαι ηλεκτρικά 2: 300 νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Μέσα στο 2022 εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τουλάχιστον 300 σχεδίων που θα υποβληθούν από τις τοπικές αρχές για την εγκατάσταση δημόσια διαθέσιμων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Αν γίνει αυτό εγκαίρως τότε η Ελλάδα θα βρεθεί στο τέλος του 2022 στο σημείο που είναι σήμερα η Ιρλανδία. Και πάλι αυτό δεν θα είναι αξιόλογη πρόοδος εάν αναλογιστεί κανείς πως η Πορτογαλία, μια χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα διαθέτει ήδη σήμερα 1.976 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων συνολικά και 494 ταχυφορτιστές.

Σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία οι δημόσια προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων «κανονικής ισχύος» πρέπει να φορτίζουν με ισχύ φόρτισης από 3,7kw έως 22kw.

Αναλόγως της εγκατεστημένης ισχύος σε κάθε σημείο δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου και του μοντέλου του αυτοκινήτου, μια πλήρης επαναφόρτιση άδειας μπαταρίας σε σταθμούς ημιταχείας φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 7 ώρες.

Από την άλλη, οι σταθμοί ταχυφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρέχουν είτε συνεχές ρεύμα έντασης ως και 150 kw, είτε και εναλλασσόμενο με ισχύ έως 44 kw για οχήματα που διαθέτουν ανάλογη δυνατότητα.

Η πλήρης επαναφόρτιση (από το 0% έως το 85% – 90%) των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων διαρκεί από 20 έως 45 λεπτά, ανάλογα και με τον τύπο του οχήματος, τις τεχνικές προδιαγραφές φόρτισης των μπαταριών του και την εξωτερική θερμοκρασία.

Source link