Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 – Eπιδότηση ρεύματος μέχρι τον Απρίλιο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του κατώτατου μισθού και τα μέτρα για την οπαδική βία.
Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης. Τι είπε για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και που προσδιόρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στην αιχμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων βρίσκεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2023, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά. Η ρύθμιση, όπως είπε ο πρωθυπουργός θα αφορά σε όλους, δηλαδή και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους.
«Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα. Από εκεί και πέρα θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφόσον, το τονίζω, εφόσον πάρουμε μέτρα, τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, δεν συζητάμε οριζόντιες μειώσεις φόρων, θα είναι στοχευμένες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θα είναι μόνιμη. «Και βέβαια να μπορέσουμε και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό- δεν έχω καμία ανησυχία: να μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Κάποια στιγμή το 2023 θα είναι για όλους. Η πρόθεση μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να αποτελέσει παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιδότηση ρεύματος έως και τον Απρίλιο
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης για όσο διάστημα διαρκέσει και σε κάθε περίπτωση μέχρι και τον Απρίλιο.
«Θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη για όσο καιρό διαρκεί αυτή η αναταραχή στην αγορά ενέργειας που ελπίζουμε ότι θα είναι προσωρινή. Είδατε ότι ο υπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για τον Φεβρουάριο. Θα με ρωτήσει κανείς γιατί πηγαίνουμε μήνα μήνα, είναι τεχνικό το ζήτημα, να βλέπουμε τις οριακές τιμές του συστήματος ώστε η στήριξη μας να είναι στοχευμένη. Και το Μάρτιο θα υπάρξει στήριξη και τον Απρίλιο θα υπάρξει στήριξη και ελπίζουμε πια ότι από την Άνοιξη θα υπάρξει μια σημαντική αποκλιμάκωση στην αγορά ενέργειας».
Αύξηση κατώτατου μισθού
Σε ό,τι αφορά στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου απέφυγε να αποκαλύψει το ύψος της, αν και έκανε λόγο για μία «σημαντική αύξηση» που δε θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.
«Την 1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν μπορώ να σας πω πόσο γιατί θα ακύρωνε τη διαδικασία που έχουμε νομοθετήσει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όταν ρωτήθηκε από τον Γιώργο Αυτιά, αν ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που δώσαμε, που είναι μικρή αύξηση, δεν κάνει τεράστια διαφορά στα εισοδήματα των εργαζόμενων. Η δικιά μου επιθυμία είναι να πάμε τόσο όσο αντέχουν οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Για το ζήτημα της οπαδικής βίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δημοσιοποίησε την απόφαση να επιβάλλει είσοδο στις θύρες οργανωμένων οπαδών του ποδοσφαίρου αποκλειστικά με εισιτήρια διαρκείας.
Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η οργωμένη πολιτεία και η διοργανώτρια αρχή να μπορούν να ταυτοποιήσουν τους παρευρισκόμενους σε χώρους που λαμβάνουν χώρα επεισόδια και άλλες αξιόποινες πράξεις.
Ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τα χαρτιά των επικείμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στάθηκε ιδιαίτερα στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού.
«Ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα, όπως όλοι οι Έλληνες από αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ. Θα σας πω πως. Μιλάμε λίγο και κάνουμε αρκετά. Η αστυνομία συνέλαβε και τους 11 φερόμενους ως εμπλεκόμενους με δεμένες δικογραφίας, μια πρώτη επιτυχία, αλλά αυτό δεν αρκεί. Εξαγγελίες την επόμενη εβδομάδα από συναρμόδια υπουργεία, θα αυστηροποιήσουμε κι άλλο και έχουμε δυνατότητες στο νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα βίας.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, πολύ εύκολες αναστολές στις ποινές οι οποίες δίνονται, αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Προτιμώ κάποιος να μην παίρνει αναστολή και να μπαίνει για λίγο μέσα παρά να παίρνει αναστολή, να είναι έξω και να κάνει το ίδιο. Θα πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο και ταυτόχρονα το μερίδιο ευθύνης που έχουν για την επιτυχία των παρεμβάσεων οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Κατέστησε δε ξεκάθαρη την κυβερνητική αποφασιστικότητα για να παταχθεί η δράση των χούλιγκανς.
«Αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα. Ξύδι! Λυπάμαι». Και προανήγγειλε , ότι οι έλεγχοι στις Λέσχες Φιλάθλων και τους Συνδέσμους θα είναι σαρωτικοί και εντατικοί.
«Οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες σε αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές Λέσχες Φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει. Παρεμβάσεις στις θύρες των οργανωμένων οπαδών να μπαίνει κανείς μόνο με διαρκείας, να ξέρουμε ποιος είναι. Τα ονομαστικά εισιτήρια υπάρχουν, το ερώτημα είναι πόσο όλα αυτά τα οποία λέμε, τηρούνται. Και η Αστυνομία παρεμβαίνει σε πολλές Λέσχες. Υπάρχει πλαίσιο για τη νόμιμη λειτουργία τους. Θα το εφαρμόσουμε. Και αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα, ξύδι, λυπάμαι. Δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτοί οι Έλληνες φίλαθλοι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.