Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Φοιτητικό σπίτι

Φοιτητικό σπίτι: Tιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια

Φοιτητικό σπίτι: Έως και 22,4% υψηλότερα από πέρυσι τα ενοίκια, μείωση 25% της διαθεσιμότητας. «Όνειρο θερινής νυκτός» χαρακτηρίζουν οι μεσίτες την εύρεση φοιτητικής κατοικίας με μίσθωμα κάτω των 300 ευρώ, επισημαίνοντας ότι αν και υπάρχουν ακίνητα, τα φθηνότερα έρχονται με πολλές παραχωρήσεις.


Με αυξήσεις των ζητουμένων ενοικίων έως και 22,4% σε σύγκριση με πέρυσι και μέσες ζητούμενες τιμές που εκκινούν από 300 ευρώ/μήνα για ένα στούντιο στον άξονα της Πατησίων και της Αχαρνών και φτάνουν μέχρι και τα 800 ευρώ για ένα διαμέρισμα της τάξεως των 60-65 τ.μ. στο Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, υποδέχεται τους φοιτητές η νέα ακαδημαϊκή χρονιά που βρίσκεται επί θύραις. Έτσι, φαίνεται πως η αναζήτηση για το φοιτητικό σπίτι θα είναι ακόμα πιο δύσκολη φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, σε πανελλαδικό επίπεδο, για το 2022, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφει αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το μέσο ζητούμενο ενοίκιο ανέρχεται σε 8,3 ευρώ/τ.μ.

Την ίδια στιγμή, το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών καταγράφει σημαντική πτώση κατά 25% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε πόλεις της περιφέρειας, που ταυτόχρονα είναι και δημοφιλείς τουριστικά –όπως π.χ. τα Χανιά ή η Κέρκυρα– και λιγότερο στην Αθήνα.

Το βέβαιο είναι ότι η φετινή χρονιά έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με το 2021, αλλά και το 2020, όταν λόγω της πανδημίας η ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες ήταν μικρότερη. Φέτος, όχι μόνο έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με το 2019.

Για παράδειγμα, στου Ζωγράφου η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 10 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 12% από πέρσι, με αποτέλεσμα ένα δυάρι διαμέρισμα να «ζητάει» 450 ευρώ κατά μέσο όρο κι ένα στούντιο 360 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Κυψέλη (πλησίον ΑΣΟΕΕ), η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 8,5 ευρώ/τ.μ. και παρότι ελαφρώς χαμηλότερη από πέρυσι (-1,4%), εξακολουθεί να μεταφράζεται σε μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης της τάξεως των 420 ευρώ για ένα δυάρι ή 310 ευρώ για ένα στούντιο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Spitogatos.gr:

«Παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα, με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή να εντοπίζεται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια. Στο Γουδί και τα Ιλίσια σημειώθηκε σημαντική αύξηση ζητούμενης τιμής κατά 16,1% και 7,1% αντίστοιχα, σε 10,8 και 10,7 ευρώ/τ.μ.»

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos.gr:

«Μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, επομένως και η περίοδος της φοιτητικής αναζήτησης ξεκινάει νωρίτερα.

Αυτό αποτελεί μια νέα συνθήκη για την αγορά και ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολύ μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας που παρατηρούμε φέτος, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή της διαθεσιμότητας θα παραμείνει, αλλά ενδεχομένως να περιοριστεί σταδιακά όσο περισσότερα ακίνητα αρχίσουν να διατίθενται προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου»

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Φέτος μάλιστα που οι τιμές δείχνουν να φτάνουν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, παρατηρούμε από τα πρώτα δεδομένα αναζητήσεων στις σελίδες του δικτύου μας περισσότερες μεταβολές στις περιοχές αναζήτησης –πιο μακριά από τις σχολές σε περιοχές με καλή συγκοινωνία– αλλά και αύξηση των αναζητήσεων για μεγαλύτερα διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές»

Φοιτητικό σπίτι. Το συντομότερο δυνατόν η αναζήτηση κατοικίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι φορείς της αγοράς ακινήτων σπεύδουν να δημοσιεύσουν μερικές πρακτικές συμβουλές τόσο για ιδιοκτήτες όσο και για ενοικιαστές, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής αναφέρει ότι θα πρέπει η αναζήτηση φοιτητικής στέγης να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς τα ποιοτικά διαμερίσματα εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού μόλις βγουν οι βάσεις. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος:

«Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, τα διαθέσιμα ακίνητα θα είναι ελάχιστα και κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να ανέβουν τα ενοίκια ακόμη περισσότερο»

Επίσης, δεν χρειάζεται το ακίνητο να βρίσκεται πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο. Όπως υποστηρίζουν:

«Προτιμήστε να βρείτε ακίνητο από το οποίο ο φοιτητής με λίγη ώρα περπάτημα θα φτάνει στο πανεπιστήμιό του ή, εναλλακτικά, σε περιοχή με συχνή συγκοινωνία προς το πανεπιστήμιο. Η τιμή του θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή του ακινήτου που θα είναι δίπλα στο οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα»

Αν πάλι ο χρόνος είναι λιγοστός ή ο τόπος διαμονής βρίσκεται σε άλλη πόλη και η μετάβαση είναι δύσκολη, συνιστάται η ανάθεση σε νόμιμο μεσίτη, ώστε να αναζητήσει εκείνος το κατάλληλο ακίνητο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να δίνονται προκαταβολές σε αμφίβολες «εταιρείες» συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών. Ο νόμιμος μεσίτης δεν παίρνει προκαταβολή για τον εαυτό του, καθώς αμείβεται μόνο όταν υπογραφεί το ενοικιαστήριο συμβόλαιο. Ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής τονίζει:

«Αν δεν σας βρει σπίτι, δεν του χρωστάτε τίποτα»

Χρήσιμες συμβουλές και προς τους ιδιοκτήτες, ιδίως εκείνους που εκμισθώνουν το ακίνητό τους για πρώτη φορά, παρέχει και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), μέσω άρθρου της Βασιλικής Παραδιά, δικηγόρου. Όπως υποστηρίζει στο άρθρο της:

«Οι ιδιοκτήτες πρέπει πάντοτε να προτιμούν τον καλό ενοικιαστή από το καλό μίσθωμα, δηλαδή να μην επιμένουν σε υψηλό ποσό ενοικίου, γιατί κάτι τέτοιο εγκυμονεί τον ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πλήρους αφερεγγυότητας του ενοικιαστή και σημαντικής ζημίας εις βάρος τους, ιδιαίτερα από κάποιους που θέλουν να εγκατασταθούν στο ακίνητό τους με το εξαρχής σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε»

Επίσης, οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να παίρνουν ποτέ προκαταβολή ενοικίου ή εγγύησης και δεν δίνουν ποτέ τα κλειδιά του ακινήτου τους, έστω και προσωρινά, πριν βεβαιωθούν για τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου ενοικιαστή και πριν υπογράψουν έγγραφο μισθωτήριο. Όπως τονίζει:

«Επίσης, δεν νοικιάζουμε ποτέ ακίνητο με ενεργό σύνδεση ρεύματος, φυσικού αερίου ή τηλεφώνου στο όνομά μας ή δικού μας προσώπου»

 

 

Φοιτητικό σπίτι. Οι τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια

Καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την πόλη, όπου υπάρχουν άλλα δεδομένα στη σχέση προσφοράς και ζήτησης, αλλά πανελληνίως όλα τα κομμάτια του παζλ συνθέτουν μία εικόνα ακρίβειας που έχει χτυπήσει και τις φοιτητικές εστίες.

Φοιτητικά σπίτια 2022: Οι τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια
Φοιτητικά σπίτια 2022: Οι τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια
Φοιτητικά σπίτια 2022: Οι τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια

Υπόλοιπη Ελλάδα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Βόλο. H Κρήτη και η Κέρκυρα, δύο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί πέρα από περιοχές με δημοφιλή πανεπιστημιακά ιδρύματα σημειώνουν την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας στην περιφέρεια σημειώνεται στην Κέρκυρα (25%) γεγονός το οποίο πιθανώς να οφείλεται στην βραχυρόνια μίσθωση. Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς πιθανώς να οφείλεται στην βραχυπρόσθεσμη μίσθωση που αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους επισκέπτες.

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι.

“Μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, επομένως και η περίοδος της φοιτητικής αναζήτησης ξεκινά νωρίτερα με τη σειρά της. Αυτό αποτελεί μια νέα συνθήκη για την αγορά και ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολύ μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας που παρατηρούμε φέτος, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή της διαθεσιμότητας θα παραμείνει, αλλά ενδεχομένως να περιοριστεί σταδιακά όσο περισσότερα ακίνητα αρχίσουν να διατίθενται προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου”, πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.