Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»: Νέα προγράμματα επιδότησης

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»: Νέα προγράμματα επιδότησης

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»: Νέα προγράμματα επιδότησης για κουφώματα, ηλιακούς θερμοσίφωνες, υδραυλικά, μέχρι και πλακάκια για το μπάνιο. Ευκαιρία για την αναβάθμιση του σπιτιού σας, που προβλέπει ακόμα και να αντικαταστήσετε τα κουφώματα, έχετε με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Το νέο έκτακτο επίδομα στοχεύει στην ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών, στην οποία έχει στρέψει το βάρος η κυβέρνηση, για να βγει ο δύσκολος χειμώνας της ακραίας ακρίβειας.

Αναλυτικές λεπτομέρειες θα βγουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, τουλάχιστον, υπάρχουν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα κηρυχθεί νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»: Νέα προγράμματα επιδότησης. Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τα κλιματικά δεδομένα της χώρας. Πώς μπορείτε να αλλάξετε με το Εξοικονομώ 2022 κουφώματα, πλακάκια και ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Αλλαγή κουφωμάτων, θερμοσίφωνων – ηλιακών καθώς και πλήρη ανακαίνιση μπάνιου θα είναι μερικές από τις επιλογές που θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι.

Το νέο πρόγραμμα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τα κλιματικά δεδομένα της χώρας και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις επιταγές των καιρών: ανάγκες πολιτών, κλιματική αλλαγή, ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογίες κλπ.

Στις επιλογές που θα έχουν πλέον οι πολίτες θα είναι και η αλλαγή-αντικατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα, μέσω κρατικής επιδότησης, στο μοντέλο του προγράμματος, «Αλλάζω Συσκευή», το οποίο είχε «τρέξει» πριν από μερικούς μήνες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει στόχο την αντικατάσταση παλαιών με νέους σύγχρονους ηλιακούς με κόστος αγοράς τους κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ.

Ηλιακός θερμοσίφωνας με επιδότηση

Ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε να πει την εβδομάδα που πέρασε, πως η επιδότηση αντικατάστασης και τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων βρίσκεται προ των πυλών, και συγκεκριμένα πως έχει ενταχθεί στο Repower EU. Θα ξεκινήσει μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση.

Εξάλλου, και η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών είχε καθυστερήσει. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και, τελικά, ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 2022 με καθυστέρηση αρκετών μηνών.

Για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τους ηλιακούς, αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος του έτους, ενώ θα «τρέξει» και πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για εξοικονόμηση 20%.

Η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα «προσομοιάζει» στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσιφώνων ρεύματος και αγοράς νέων ηλιακών με το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ.

Επίδομα για κουφώματα: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει τον ΔεκέμβριοΘα ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90% με όριο τις 25.000 ευρώ, ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το «Εξοικονομώ» με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»: Νέα προγράμματα επιδότησης. Ανακαίνιση μπάνιου

Στο νέο διευρυμένο και εξελιγμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα εντάσσεται πλέον και η επιλογή «Ανακαινίζω» με το τελευταίο να προσφέρει εκτός από κρατική επιδότηση για την ενεργειακή θωράκιση και χρήματα για την ανακαίνιση μπάνιου.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» το οποίο θα προσφέρει την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους έως 39 ετών να χρηματοδοτήσουν μέχρι και την αλλαγή στα πλακάκια του σπιτιού τους.

Τι καλύπτει το πρόγραμμα

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις του νέου προγράμματος έχει κοινή βάση με το παραδοσιακό «Εξοικονομώ» και με βάση αυτό καλύπτονται τα ακόλουθα:

 • η αντικατάσταση κουφωμάτων,
 • η εξωτερική θερμομόνωση,
 • τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης,
 • τα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης,
 • οι συσκευές Smart Home αλλά και οι απλές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες προβλέπονταν στο ξεχωριστό πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Στις παρεμβάσεις μη εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνοται:

 • ανακαίνιση χώρων μπάνιου και αντικατάσταση ειδών υγιεινής,
 • ανακαίνιση χώρων κουζίνας,
 • αντικατάσταση πόρτας εισόδου,
 • αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων,
 • αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων,
 • αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων,
 • επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων.

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»: Νέα προγράμματα επιδότησης. Αντικατάσταση κουφωμάτων

Mετά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες αλλά και την ανακαίνιση στα μπάνια σειρά παίρνουν και τα κουφώματα καθώς είναι αυτά άλλωστε που προσφέρουν και καλύτερη ενεργειακή θωράκιση ενός σπιτιού καθώς με νέα κουφώματα μειώνονται οι απώλειες σε θέρμανση.

Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένονται επιδοτήσεις που θα επιτρέψουν στους πολίτες που ενδιαφέρονται να αλλάξουν πόρτες και παράθυρα με νέα που θα μπορούν να διατηρούν τη ζέστη στο εσωτερικό και έτσι να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.