Έρχεται το τέλος σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Τι ακολουθεί;
Νέος μοναδικός 12ψήφιος προσωπικός αριθμός (ΠΑ) για όλους μας, έρχεται να αντικαταστήσει τα όσα ξέραμε μέχρι τώρα με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Αυτό το μέτρο συζητείτε ήδη από καιρό και έχει ανακοινωθεί ότι θα τεθεί σε ισχύ όσο πιο σύντομα γίνεται μέσω του σχεδίου “Ελλάδα 2.0″αξιοποιώντας τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θα χορηγείται σε κάθε πολίτη, δεν θα μπορεί να αντιγραφεί και θα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Με λίγα λόγια ο νέος ΠΑ έρχεται για να μας διευκολύνει στις συναλλαγές μας με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Πότε θα αποκτούμε τον προσωπικό μας αριθμό ΠΑ;
Ο στόχος είναι να έχουμε όλοι τον προσωπικό μας αριθμό από την γέννηση!!
θα αποδίδεται σε κάθε πολίτη αμέσως μετά τη γέννησή του ή με την απόκτηση μόνιμου δεσμού με τη χώρα, ενώ θα καταργείται με τον θάνατό του. Επιπλέον, θα λειτουργεί σαν «διαβατήριο» για όλες τις συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Δημοσίου στα γκισέ, αλλά και για τις υπηρεσίες που θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τον προσωπικό υπολογιστή του πολίτη ή ακόμα και από το κινητό του τηλέφωνο.
Ο ΠΑ θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο, δεν θα μεταβάλλεται και θα απενεργοποιείται μόνο με τον θάνατο ή την κήρυξη του φυσικού προσώπου σε αφάνεια. Η ταυτοποίηση των στοιχείων για τον ΠΑ θα γίνεται μέσω της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Όπως ο υπουργός εξήγησε, αυτός θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ. Θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητας μας. «Δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. Θα λέγεται Π.Α., δηλαδή Προσωπικός Αριθμός. Για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α αλλά και ΑΜΚ.Α μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με τον συγκεκριμένο αριθμό οι πολίτες θα συναλλάσσονται με τις δημόσιες υπηρεσίες, θα έχουν ηλεκτρονική υπογραφή και φυσικά πρόσβαση στο «ηλεκτρονικό δημόσιο», την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα εκτελούνται ολοένα και περισσότερες συναλλαγές με το δημόσιο. Το σύστημα αυτό πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.
Έτσι πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνο αυτός ο προσωπικός αριθμός. Επιπλέον, ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν check σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα όπως διευκρίνισε ο ίδιος. Σχετικά με το πώς θα μοιάζει η ταυτότητα ο υπουργός ανέφερε πως θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης. Επίσης, θα έχει έγχρωμη φωτογραφία.
Γιατί χρειαζόμαστε τον προσωπικό αριθμό;
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία (ψηφιακής διακυβέρνησης, εργασίας, οικονομικών) έχουν εντοπίσει το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τους πολλαπλούς αριθμούς ταυτότητας και τις διαφορετικές διαδικασίες απόδοσης αυτών αλλά και την αδυναμία «ταυτοποίησης» του κάθε πολίτη μέχρι την ενηλικίωσή του. Ενώ από την 1η ημέρα γέννησης γίνεται η επαφή με το ληξιαρχείο μέσα από το μαιευτήριο, ενώ δηλώνονται όλα τα στοιχεία στο ληξιαρχείο προκειμένου λίγες ημέρες μετά να αποδοθεί ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ δεν αποδίδεται παρά μόνο με την ενηλικίωση του ατόμου εκτός και αν ο ανήλικος έχει κάποια οικονομική συναλλαγή (απόκτηση περιουσιακού στοιχείου, δικαίωμα είσπραξη επιδόματος κλπ).
Η διαδικασία θα γίνεται χωρίς ταλαιπωρία για τους γονείς οι οποίοι ούτως ή άλλως επισκέπτονται το γραφείο του ληξιαρχείου για να δηλώσουν την γέννηση του παιδιού αλλά και το ΚΕΠ για να αποκτήσουν ΑΜΚΑ.
Ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε για την μετάβαση στο νέο ΠΑ;
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να «συστήσει» τον ΠΑ στους Έλληνες, μέσω του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Σε πρώτο στάδιο, ο ΠΑ θα δημιουργηθεί από τον εννεαψήφιο ΑΦΜ, δηλαδή θα είναι ακριβώς τα ίδια ψηφία. Στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνο ο ΠΑ, ωστόσο, θα υπάρχει και ένας δεύτερος αριθμός, ο οποίος απλά θα διευκολύνει στην ανεύρεσή της στην περίπτωση που αυτή χαθεί. Σε δεύτερο στάδιο, στον ΠΑ που θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, θα προστεθούν τρία επιπλέον αριθμητικά στοιχεία και θα γίνει 12ψήφιος.
Πως θα γίνει η απόκτηση του ΠΑ τώρα που δεν υπάρχει ήδη από την γέννηση μας;
Αυτό θα γίνει πιθανότατα μέσω της υποβολής της φορολογικής δήλωσης των γονιών καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος «μαζικής» επικοινωνίας με το δημόσιο χωρίς να υπάρξει ταλαιπωρία και επίσκεψη στην Δ.Ο.Υ ή σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.