Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Επιταγή ακρίβειας: Δικαιούχοι-Προϋποθέσεις

Επιταγή ακρίβειας: Δικαιούχοι-Προϋποθέσεις. Κλείδωσε η πληρωμή;

[ad_1]
Επιταγή ακρίβειας: Δικαιούχοι-Προϋποθέσεις. Κλείδωσε η πληρωμή; Η ακρίβεια «καλπάζει» και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση επιταγής ακρίβειας ύψους 250 ευρώ.

Αυτό εξάλλου προκύπτει και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

 

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, η επιταγή ακρίβειας θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο σε καθημερινή βάση εξετάζει τα δημοσιονομικά δεδομένα προκειμένου να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Το ποσό της επιταγής ακρίβειας που θα πληρωθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους πιθανότατα να πλησιάζει τα ποσά που δόθηκαν πέρσι τα Χριστούγεννα.

Πέρσι δόθηκε επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 174.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Επίσης, 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 735.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Για το ενδεχόμενο έξτρα παροχής στο τέλος του χρόνου μίλησε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για έκτακτο βοήθημα στο τέλος του χρόνου αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε αρχικά ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες πολυεθνικές, βοηθούν στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Μάλιστα για την μείωση των τιμών είπε: «Θα τις ρίξει στον βαθμό που η ακρίβεια είναι προϊόν αισχροκέρδειας. Αν δουν και καταλάβουν ότι αυτού του είδους οι πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, τότε ναι. Οι διαδικασίες δούλεψαν, δουλεύουν και να είστε σίγουροι ότι η βούληση υπάρχει».

Επιταγή ακρίβειας: Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύρια σκέψη είναι η επιταγή ακρίβειας να καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Η επιταγή ακρίβειας θα είναι μια χρηματική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών και εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Το μέτρο θα περιλαμβάνει:

800.000 Οικογένειες με παιδιά
205.000 Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
182.000 Άτομα με αναπηρία
100.000 Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι)

Οι άνεργοι

Για τους 100.000 μακροχρόνια ανέργους (μη επιδοτούμενους) με εγγεγραμμένη ανεργία στην ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) από 12 έως 24 μήνες, την τελευταία φορά που τους είχε δοθεί έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ είχαν θεσπιστεί τα εξής κριτήρια εισοδήματος:

Μέχρι 9.600 ευρώ για τους άγαμους
Έως 16.800 ευρώ για τους έγγαμους.

Τι ισχύει για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί, αν και εφόσον δοθεί αυτό το έκτακτο βοήθημα, θα περιλαμβάνει και τους χαμηλοσυνταξιούχους ανεξαρτήτως αν λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Αν ληφθεί απόφαση να δοθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά προηγούμενων ετών, και συγκεκριμένα θα αφορά περίπου 1.200.000 δικαιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ για τους άγαμους και ετήσιο ατομικό εισόδημα 9.600 ευρώ και έως 16.800 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους έγγαμους, με τη μέση σύνταξη του καθενός από τους δύο συζύγους να είναι έως 700 ευρώ.

Το όριο αξίας περιουσίας ανέρχεται στις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Την τελική απόφαση πάντως για όποια επιταγή ακρίβειας δοθεί θα τη λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Aνακοινώνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, με βάση τα οποία,θα πιστοποιείται η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου και έτσι θα ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση της επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προ καιρού και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, τόνισαν ότι θα εξαντλήσουν κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει προκειμένου να στηρίξουν την κοινωνία και τις ομάδες εκείνες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

[ad_2]

Source link