Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Επίδομα ανεργίας: Έρχονται αλλαγές

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται αλλαγές σε ποσά κ προϋποθέσεις

[ad_1]

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται αλλαγές σε ποσά κ προϋποθέσεις. Αναλυτικότερα, οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη σύνδεσή του με τους μισθούς που έπαιρνε ο δικαιούχος τα τρία τελευταία χρόνια πριν την ανεργία και την επέκταση της χρονικής διάρκειας που θα το λαμβάνει ο άνεργος, πέραν του 12μηνου που ισχύει έως τώρα. Το επίδομα θα επεκταθεί όμως με κριτήρια και προϋποθέσεις και θα αφορά σε όσους έχουν εργασθεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Στο επίδομα θα ενσωματώνεται και εκείνο των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους.

Το επίδομα ανεργίας θα φθάσει μέχρι 1.300 ευρώ – Το νέο σύστημα υπολογισμού – Το νέο εξατομικευμένο επίδομα ανεργίας που θα συνδέεται με τον εργασιακό μισθό και τον ασφαλιστικό βίο του ανέργου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τους πρώτους έξι μήνες του 2024.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, το νέο σύστημα επιδότησης αλά καρτ, στην πρώτη του φάση, θα υλοποιηθεί πιλοτικά με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 20.000 ανέργων σε εθνικό επίπεδο και στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές. Το ύψος του επιδόματος δεν θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα αλλά θα είναι συνάρτηση της θέσης εργασίας.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίνεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος -πιο κοντά στον μισθό του-, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνά ο χρόνος, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τα μοντέλα, το επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη: το σταθερό και το μεταβλητό.

Και τα δύο θα υπερβαίνουν τα 600 ευρώ αναλόγως των ετών εργασίας, ενώ θα ισχύει και ένα ανώτατο πλαφόν που δεν θα ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

 

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται αλλαγές. Καταργείται το επίδομα 200 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) επεξεργάζονται σχέδιο για αλλαγή στο επίδομα ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα περίπου 25.000 άνεργοι και θα επεκταθεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης επισημαίνει ότι το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας δικαιούται ένας ελάχιστος αριθμός ανέργων «κυρίως επειδή υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το φορολογικό έτος πριν το έτος ανεργίας. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσής του στο επίδομα ανεργίας, που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας».

Αυτή τη στιγμή, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλεται μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης και για τους επόμενους 12 μήνες, ενισχύοντας τον άνεργο συνολικά για 24 μήνες.

Σήμερα την ενίσχυση των 200 ευρώ την λαμβάνουν μόνο 20.000 – 25.000 άνεργοι ετησίως λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν, όταν οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερους από 12 μήνες ήταν 488.71 το Σεπτέμβριο φέτος, το 58,4% του συνόλου των ανέργων.

Αν ένας άνεργος έχει μέσο μηναίο μισθό τελευταίας τριετίας στα 1.500 ευρώ, το επίδομα που λαμβάνει από τη ΔΥΠΑ θα είναι 825 ευρώ το μήνα για το πρώτο εξάμηνο. Στο δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει 479 ευρώ.

Δικαιούχοι του επιδόματος των 200 ευρώ είναι όσοι βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν εντός δύο μηνών μετά το τέλος της τακτικής επιδότησης ανεργίας τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αυτοπροσώπως στις αρμόδιες υπηρεσίες ΔΥΠΑ, στα ΚΕΠ και ηλεκτρονικά μέσω του e-servicers.

Τα δικαιολογητικά είναι:

Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του προ-προηγούμενου της άσκησης του δικαιώματος φορολογικού έτους που χορηγείται μέσω Taxisnet

Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους έχουν ανήλικα τέκνα

Αριθμός καταθετικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο ο αιτών εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

[ad_2]