ΕΝΦΙΑ-Χαμηλότερος για το 2022
Ευχάριστα νέα για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, όσον αφορά την καταβολή του ΕΝΦΙΑ στο έτος 2022. Μπορεί να υπάρχει αύξηση σε πολλές περιοχές, όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες, όμως τελικά το ποσό του φόρου θα είναι χαμηλότερο για το 2022.
Mείωση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι φορολογούμενοι με χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία από 30% έως και 50% σε σχέση με τον φόρο που θα πληρώσουν φέτος, αλλά και μικρότερη επιβάρυνση για μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, θέτουν ως στόχο στο οικονομικό επιτελείο με τη μεταρρύθμιση του ενιαίου φόρου ακινήτων. Αντίθετα, οι πολύ μεγάλες περιουσίες και κυρίως εκείνες που υποφορολογούνταν μέχρι σήμερα θα πληρώσουν σημαντικά υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.
Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.
Η εξόφληση του φόρου, θα γίνει σε 10 ή 12 δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου και η τελευταία ή θα είναι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 ή στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.
Νέος ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο
Από τον Μάρτιο του 2022, 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν έναν νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους που θα φέρει μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρότερες περιουσίες και δεν θα επιβαρύνει τις μεσαίες περιουσίες. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά ταυτόχρονα τα διατηρηθούν τα έσοδα στα 2,6 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Η άσκηση που πραγματοποιείται έχει ως στόχο τη δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών».
Το σχέδιο
Η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για το υπουργείο Οικονομικών και οι βασικές παράμετροι που βρίσκονται επί τάπητος προβλέπουν:
1. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και ενσωμάτωση του στον κύριο. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε ακίνητη περιουσία που αποτελείται από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης. Το όφελος από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ξεκινάει από τα 60 ευρώ για περιουσία 300.000 ευρώ και φτάνει ακόμη και στα 4.180 ευρώ για περιουσίες του 1 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν έναν νέο ενιαίο φόρο ξεχωριστά για κάθε ακίνητο που διαθέτουν βάσει της νέας κλίμακας που θα ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό φόρο.
2. Νέα κλιμάκια και νέοι συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος ακινήτων θα υπολογίζεται με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας της χώρας. Οι αλλαγές θα απορροφήσουν τις αυξήσεις του κυρίως φόρου που θα μπορούσε να προκαλέσει η αλλαγή της τιμής ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
3. Εκπτώσεις. Αναμένεται να ενσωματωθούν οι εκπτώσεις επί του τελικού λογαριασμού που προκύπτει από κύριο φόρο. Σήμερα, οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Μετά τον υπολογισμό του, ο κύριος ΕΝΦΙΑ μειώνεται ως εξής:
α) κατά 30% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
β) κατά 27% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000,01 μέχρι 70.000 ευρώ,
γ) κατά 25% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000,01 μέχρι 80.000 ευρώ,
δ) κατά 20% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000,01 μέχρι 1.000.000 ευρώ,
ε) κατά 10% για συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Εάν, για παράδειγμα, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας ενός φορολογούμενου που ανέρχεται σήμερα σε 60.000 ευρώ , από την 1η-1-2022, με την άνοδο των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ., αυξηθεί κατά 25% και φθάσει στο επίπεδο των 75.000 ευρώ, τότε για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο το ποσοστό μείωσης του κύριου ΕΝΦΙΑ θα υποχωρήσει από το 30% στο 25%, δηλαδή θα ανέβει σε υψηλότερο κλιμάκιο αξίας με χαμηλότερο συντελεστή μείωσης φόρου. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής θα αυξηθεί το ποσό του κύριου ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να καταβάλει. Οπότε θα γίνει παρέμβαση ώστε ο φορολογούμενος όχι μόνο να μην επιβαρυνθεί αλλά και να πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ.
4. Φοροαπαλλαγές. Διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα αλλάξουν και τα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος ο οποίος έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ εάν είναι άγαμος και μέχρι 10.000 ευρώ αν είναι έγγαμος, προσαυξανόμενων κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο -εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν είναι άγαμος, τα 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν έχει ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα. Σε όσες περιοχές αποφασίστηκε να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από την 1η-1-2022, χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία θα κινδύνευαν να χάσουν την απαλλαγή.
5. Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και οι συντελεστές παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Οι συντελεστές με τη σημερινή τους δομή κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.