Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
ΕΝΦΙΑ 2023: Πότε τα νέα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ 2023: Πότε τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα

ΕΝΦΙΑ 2023: Πότε τα νέα εκκαθαριστικά. Μέσα στον Απρίλιο θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ 2023 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Taxisnet. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί και φέτος ακόμα και σε έως 10 μηνιαίες δόσεις, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, είτε εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο, δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής κάποια έκπτωση, ωστόσο, αυτό μένει να φανεί εάν θα γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά, θα είναι ίδια, χωρίς εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες, εφόσον όμως αυτοί δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2022.

Ποιοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ το 2023

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή εκείνοι που απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), αλλά ακόμα και αυτοί που τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, αλλά και δήλωσαν στους δήμους τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα σε ακίνητα ιδιοκτησίας τους.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2023

Ορισμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2023. Συγκεκριμένα, όλοι όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023.

Αναλυτικά οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες. Πιο συγκεκριμένα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται:

  • σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
  • εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών – Τροποποίηση παρ. 7Α άρθρου 3 ν. 4223/2013
  • στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-Τροποποίηση περ. β’ παρ. 7Β άρθρου 3 ν. 4223/2013 που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021
  • σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Τροποποίηση παρ. 7Γ άρθρου 3 ν. 4223/2013, που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020,
  • σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022.Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο (2) επόμενα έτη.

ΕΝΦΙΑ 2023: Οι 10 δόσεις και το κόλπο για να μειωθούν

Όπως είπε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στο 40ό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και αυτή τη χρονιά, όπως και πέρσι, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν πιο νωρίς και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αποπληρωθεί ο φόρος σε περισσότερες δόσεις και να «σπάσει» σε μικρότερα ποσά η οφειλή.

Ο νόμος προβλέπει αναλυτικά:

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός». Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, εφέτος πληρωμή πρώτης δόσεως προβλέπεται έως 31 Μαΐου.

Αν όμως εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου (δηλαδή από Ιούνιο και μετά).

Σε πιο απλά λόγια, αν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων δεν βγουν μέχρι τις 15 Μαΐου, τότε οι 10 δόσεις μειώνονται και φυσικά προσαρμόζονται ανάλογα.

ΕΝΦΙΑ 2023: Τα μυστικά του φόρου και οι αντικειμενικές στην Αττική

Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Πάντοτε πρέπει να ελέγχουμε το εκκαθαριστικό μας. Γιατί; Γιατί πιθανόν να ήταν κάποιο ακίνητο που μπήκε και δεν το πήραμε χαμπάρι. Μπήκε στο αντικειμενικό σύστημα. Άρα να δούμε. Αυτή είναι υποχρέωση πάντοτε να το κάνουμε. Και αν άλλαξε κάτι, γιατί το λέω; αν δεν έχουμε αλλαγή, απολύτως τεχνική, χρηστική λεπτομέρεια. Αν δεν έχουμε κάποια αλλαγή στα ακίνητα μας, πρέπει να δούμε τον ίδιο φόρο που χρειάζεται.

Για 900.000 φορολογούμενους ήταν τα ίδια επίπεδα. Δεν άλλαξε και 450.000 είδαν μικρές έως διπλάσια αξία. Βεβαίως εδώ θέλω να προσθέσω κάτι που έχει αρχίσει με τον χρόνο να το στέλνει ο δήμαρχος Αθηναίων, για την γκρίνια που έχει προκύψει σε ακραίες περιπτώσεις παραλιακή Γλυφάδα κλπ. περιοχές οι οποίες ξαφνικά χθες παρουσίασε ένα εκκαθαριστικό, ένας φορολογούμενος με τον γιο του μαζί έχει επικαρπία κλπ. Βέβαια εκεί είναι και άκτιστο οικόπεδο μέσα κι αυτό, από δυόμισι χιλιάδες, 11.000 ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας χθες στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που ήταν πολύ σημαντικό, ρωτήθηκε γι αυτό σας λέω σαν είδηση, η Αθήνα, Η Ρόδος του Ζωγράφου, Ραφήνα, Γλυφάδα, Άγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Παλλήνη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, αυτοί οι δήμοι ήδη πρόβαλαν αυτές τις αντιρρήσεις για ακραίες περιπτώσεις που υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι με την Επιτροπή και την διαδικασία πρέπει να το δει αυτό, γιατί πράγματι είναι δυσβάσταχτη για το λαό».

Πότε κάνουμε φορολογική δήλωση το 2023

Μέχρι τις 25 Μαρτίου αναμένεται η πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων 2023, ημερομηνία που είναι νωρίτερη από οποιαδήποτε προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, φαίνεται πως στην ΑΑΔΕ «τρέχουν» να προλάβουν την 25η Μαρτίου για να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet και να σπεύσουν οι εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Ο προγραμματισμός μέχρι στιγμής είναι ο εξής: Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και του Δημοσίου, πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων.

Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για να την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και τις διασταυρώσεις που διενεργήσει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει όσους κρύβουν τα εισοδήματά τους.

Source link