Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα ενοικίου: Νέες διευκρινίσεις
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα ενοικίου. Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι
Νέες διευκρινίσεις για την ένταξη ωφελούμενων μονάδων ως μονογονεϊκών οικογενειών στα επιδόματα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ και «Επίδομα Στέγασης» περιλαμβάνει η εγκύκλιος της υφυπουργού Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Ειδικότερα η μονογονεϊκή οικογένεια, ορίζεται ως εξής «ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος ή σε διάσταση, ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα), ο οποίος ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα εν τοις πράγμασι ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα ενοικίου. Για τις ανάγκες των Προγραμμάτων, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και ένα ή περισσότερα τέκνα.»
Έτσι διευκρινίζεται ότι οι ωφελούμενες μονάδες δύναται να εντάσσονται στα εν λογω επιδόματα ως μονογονεϊκές οικογένειες και σε περίπτωση που συντρέχει ένα από τα ακόλουθα:
1) Το νοικοκυριό απαρτίζεται αποκλειστικά από τον γονέα και ενήλικο τέκνο για το οποίο προσκομίζεται απόφαση δικαστικής συμπαράστασης.
2) Το νοικοκυριό απαρτίζεται από τον γονέα και ένα ή περισσότερα ανήλικα τέκνα, καθώς και από έτερο ενήλικο μέλος για το οποίο προσκομίζεται απόφαση δικαστικής συμπαράστασης.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα π. ΚΕΑ. Σύνθεση Νοικοκυριού
α) Μονογονεϊκή Οικογένεια
1. Όταν υπάρχει διαζευκτήριο και δίνεται η επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα, θεωρείται αυτό μονογονεϊκότητα ή πρέπει να έχει και τη γονική μέριμνα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ);
Θεωρείται μονογονεϊκότητα. Η γονική μέριμνα ασκείται αυτόματα και από τους δύο γονείς, έκτος ειδικών περιπτώσεων, με τη γέννηση του παιδιού. Γι’ αυτό και για την
αποδοχή της μονογονεϊκότητας είναι απαραίτητη η επιμέλεια (προσωρινή ή μόνιμη), η οποία ορίζεται με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
2. Ισχύει η μονογονεϊκότητα για παιδιά που είναι άνω των 18 ετών και έχει η μητέρα την επιμέλεια ή όχι επειδή είναι ενήλικες;
Αν όλα τα τέκνα είναι ενήλικα, δεν ισχύει η μονογονεϊκότητα.
3.Κυρία διαζευγμένη με ένα ενήλικο και δύο ανήλικα τέκνα μπορεί να αιτηθεί ως μονογονεϊκή οικογένεια;
Ναι, μπορεί. Εφόσον υπάρχουν ανήλικα τέκνα ισχύει η μονογονεϊκότητα.
4. Γυναίκα έγγαμη, η οποία έχει τέκνα μη αναγνωρισμένα από το σύζυγο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μονογονεϊκή.
Όχι, εφόσον είναι έγγαμη.
Τι είναι το επίδομα Στέγασης ;
Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας σε τέτοια κλίμακα.
Ποιο είναι το ύψος του χορηγούμενου επιδόματος ;
Το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:
- Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
- Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού. Δεν γίνονται δεκτά μισθωτήρια με ποσό μικρότερο των 10 ευρώ.
Μπορώ να είμαι δικαιούχος ; Ποια είναι τα κριτήρια ;
Τα Κριτήρια είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και διαμονής. Δείτε τα κριτήρια ΕΔΩ.