Δείτε πού θα φτάσει η τιμή της βενζίνης τις επόμενες μέρες
Τιμή βενζίνης: Αδύνατον να πληρωθούν οι λογαριασμοί, αδύνατον σε λίγο καιρό θα είναι και το να βάλουμε καύσιμα στα οχήματά μας. Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι – Τι σημαίνει για τους Έλληνες καταναλωτές; Τι επιπτώσεις θα έχει στην τσέπη μας;
Το πετρέλαιο κινείται σταθερά κοντά σε υψηλό δεκαετίας, μια εξέλιξη που είχε ήδη προβλέψει το Νοέμβριο του 2021 η Bank of America, μήνες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η τράπεζα είχε εκτιμήσει ότι το Brent, το οποίο οδηγεί τις τιμές του φυσικού αερίου, θα αυξηθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 καταγράφοντας αύξηση κατά 45% σε σχέση με ό,τι ίσχυε το φθινόπωρο του 2021.
Πράγματι, το Brent προσεγγίζει τα 120 δολάρια και αυτό συμβαίνει αρκετούς μήνες νωρίτερα από το χρονικό ορόσημο που έθετε η Bank of America.
Η περιορισμένη προσφορά και η αύξηση της ζήτησης εξακολουθεί να κλυδωνίζει την αγορά ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο διευρυνόμενος κατάλογος των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ και της ΕΕ δημιουργούν μια ισορροπία τρόμου στην ενεργειακή ασφάλεια.
Και ενώ το πετρέλαιο κινείται σε πρωτόγνωρα για την τελευταία δεκαετία επίπεδα, οι τιμές της ενέργειας, όπως είναι αναμενόμενο, συνεχίζουν επίσης την ξέφρενη πορεία τους. Στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή έφθασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, στο φυσικό αέριο τα 200 ενώ το υψηλό ενεργειακό κόστος στα ευρωπαϊκά κράτη τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε όλους τους βασικούς κλάδους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ανά κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη άνοδος τιμών σημειώθηκε στην ενέργεια (+31,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από ετήσια αύξηση 28,8% τον Ιανουάριο) και στα τρόφιμα (+4,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από ετήσια αύξηση 3,5% τον Ιανουάριο).
Τα στοιχεία δείχνουν πως ανά την ΕΕ η πίεση δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια όπου καταγράφεται πολύ μεγάλη επιτάχυνση αλλά διαχέεται όλο και πιο πολύ και στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας. Ενδεικτικά, η άνοδος του δείκτη της Ευρωζώνης κατά 5,8% περιλαμβάνει 6.1% άνοδο σε μη τυποποιημένα τρόφιμα, 31,7% στην ενέργεια και 3% σε άλλα βιομηχανικά αγαθά.
Τιμή βενζίνης: Πού θα φθάσουν οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα
To πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή του οποίου διαμορφώνεται στα 1,32 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα ενώ ξεπερνά τα 1,40 ευρώ στην επαρχία αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 ευρώ (στην Αθήνα) μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ομοίως, η τιμή βενζίνης στην Αθήνα, θα θυμίζει σε λίγο τις τσουχτερές τιμές που παρατηρούνται σε πολλά νησιά και θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ.
Οι νέες αυξήσεις στις τιμές θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων ενώ η αγορά προσβλέπει πλέον σε μια απρόσμενα θετική εξέλιξη (όπως θα ήταν για παράδειγμα, η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία) προκειμένου να σταματήσει το ράλι των τιμών.
Ο επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων Ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιώργος Βερούλης, αναλύει μιλώντας στο Insider.gr, το κλίμα που επικρατεί στην αγορά.
Όπως σημειώνει, «η παγκόσμια αγορά πετρελαίου υφίσταται ένα σοκ, παρόμοια με τη μεγάλη αναταραχή που σημειώθηκε από τον πόλεμο του Κόλπου το 1990-91. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, εκτινάχθηκε την Πέμπτη 3 Μαρτίου στα 119 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.
Αναμφισβήτητα, διανύουμε μία πολύ δύσκολη και γεμάτη αβεβαιότητα περίοδο. Η κρίση στις τιμές του πετρελαίου, οφείλεται κατά βάση, στις γεωπολιτικές εξελίξεις, διότι ουσιαστικό πρόβλημα προσφοράς δεν διαφαίνεται.
Στην ελληνική αγορά, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ.
Σημαντική αύξηση θα έχουν και οι τιμές των δύο πετρελαίων, κίνησης και θέρμανσης.
Πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις που δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε καταναλωτές και εταιρείες. Στους καταναλωτές, διότι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις άλλες αυξήσεις των προϊόντων (τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ), στις δε εταιρείες διότι επιβαρύνουν το χρηματοοικονομικό κόστους τους, με ταυτόχρονη τάση αύξησης των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού.
Να σημειώσουμε εδώ, το οξύμωρο του θέματος, ότι παρά το ότι ως φυσικό επακόλουθο της αύξησης των τιμών, σημειώνεται μείωση των καταναλώσεων, μεγάλη μερίδα των καταναλωτών φοβούμενη τυχόν περαιτέρω ανατιμήσεις στα καύσιμα, σπεύδει να ανεφοδιαστεί, χωρίς να το έχει άμεση ανάγκη».