
ΔΕΗ Γραμμή 15092 Επανασύνδεση. Ρήτρες αναπροσαρμογής
Γραμμή 15902 για επανασύνδεση ρεύματος
Γραμμή 15902 για επανασύνδεση ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Σε λειτουργία τέθηκε ο πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Σε αυτήν μπορούν να απευθύνονται νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να υποβάλουν αίτημα επανασύνδεσης της παροχής τους.
Βασική προϋπόθεση για την έγκριση του αιτήματος μέσω της Γραμμή 15902 είναι να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 31.3.2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επιπλέον, το αίτημα επανασύνδεσης πρέπει να αφορά στην κύρια κατοικία και να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία συμπίπτουν με εκείνα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Υπεύθυνοι φορείς για την εξέταση των αιτημάτων επανασύνδεσης είναι οι οικείοι Δήμοι και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
«Απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη, βασικό μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Για αυτόν τον λόγο ενεργοποιούμε τη γραμμή αλληλεγγύης 15092. Με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επανασυνδέσουν την παροχή ρεύματος του σπιτιού τους, χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος, το οποίο θα καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Πώς θα καταβάλλεται το ειδικό βοήθημα
Το ποσό του ειδικού βοηθήματος θα καταβάλλεται από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, η οποία έχει ορισθεί ως διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού που συστάθηκε για τον σκοπό αυτόν, απευθείας στον τελευταίο Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίον εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου της εν λόγω παροχής. Ο Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα ενημερώνεται για να εκδώσει εντολή επανασύνδεσης, η οποία θα προωθείται στην ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για εκτέλεση. Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ θα υλοποιεί την επανασύνδεση και δεν θα χρεώνει τέλη επανασύνδεσης.
Σάλος με τους λογαριασμούς ρεύματος
Τέλος στις υπερβολικά χαμηλές χρεώσεις στα σταθερά της τιμολόγια ρεύματος έδωσε η ΔΕΗ, προχωρώντας σε αύξηση της τάξεως του 70% στην τιμή της κιλοβατώρας, η οποία πάντως θα παραμείνει πολύ χαμηλότερη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή και εξακολουθεί να προβληματίζει τους ιδιώτες προμηθευτές, που βλέπουν ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να τους πολιορκεί, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα που μόνο το πρώην ενεργειακό μονοπώλιο έχει, όπως η αποκλειστική πρόσβαση στα υδροηλεκτρικά.
Η ουσία για τους καταναλωτές είναι ότι… όποιος πρόλαβε «κλείδωσε» την αφύσικα χαμηλή σταθερή τιμή κιλοβατώρας που είχε ως τώρα το πρόγραμμα myHome Enter της ΔΕΗ. Όλες οι νέες συνδέσεις γίνονται με μεγάλη αύξηση της τιμής, αλλά και με «κλείδωμα» μόνο για ένα χρόνο και όχι για δύο, όπως ίσχυε με την προηγούμενη εκδοχή του προγράμματος.
Ειδικότερα, η τιμή της κιλοβατώρας για τις χρεώσεις ημέρας αυξάνεται πλέον σε 0,18 ευρώ, από τα 0,105 ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 71,4%. Αντίστοιχα, τιμή για τη νυχτερινή χρέωση ανεβαίνει στα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,07897 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 64,6%.
Πηγές από την ενεργειακή αγορά αναφέρουν ότι είναι βέβαιο πως θα ανακοπεί, σε κάποιο βαθμό, η ροή πελατών προς τη ΔΕΗ, μετά τις αναπροσαρμογές του σταθερού τιμολογίου, όμως τονίζουν ότι η ΔΕΗ δεν παύει να διατηρεί ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στις σταθερές χρεώσεις, καθώς είναι αδύνατο οποιοσδήποτε άλλος προμηθευτές να προσεγγίσει ακόμη και τη νέα, αυξημένη χρέωση της κιλοβατώρας.
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Πλέον, όσοι ενδιαφερθούν για τα σταθερά τιμολόγια θα πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής:
- Την διάρκεια ισχύος του σταθερού τιμολογίου. Μπορεί να δεσμευτείτε για έναν χρόνο ή για δύο χρόνια. Προσοχή λοιπόν να ξέρετε την ημερομηνία λήξης της σταθερής χρέωσης για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων
- Το ύψος του παγίου. Οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τιμολογίων που προτείνουν οι εταιρείες είναι χαοτικές. Υπάρχει εταιρεία που χρεώνει 1 ευρώ πάγιο τον μήνα. Και υπάρχει άλλη εταιρεία που χρεώνει 15 ευρώ πάγιο. Δηλαδή 15 ευρώ περισσότερα. Στα… ψιλά γράμματα θα δείτε και εταιρείες που ανεβάζουν το πάγιο ακόμη και στα 35 ευρώ τον μήνα. Είναι προφανές ότι αν έχετε πολύ μικρές καταναλώσεις (π.χ εξοχικό κλπ) δεν αξίζει να δεσμευτείτε να πληρώνετε τόσο πολύ μεγάλα ποσά παγίου.
- Την τιμή της ημερήσιας και της νυχτερινής χρέωσης αλλά και τις ημερομηνίες λήξης της κάθε προσφοράς. Επειδή είμαστε σε μεταβατική περίοδο, μια τιμή που προβάλλεται σήμερα σε έναν τιμοκατάλογο, μπορεί να μην ισχύει ύστερα από μερικές ημέρες.
Ρήτρες αναπροσαρμογής
Παράλληλα, στις ρήτρες αναπροσαρμογής θα πρέπει να εστιάζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος που τους χρεώνουν οι προμηθευτές.
Αυτό βέβαια με τη σειρά του προϋποθέτει πολύ καλή γνώση μαθηματικών, για να αποκρυπτογραφήσουν τις πολύπλοκες εξισώσεις βάσει των οποίων ο κάθε προμηθευτής ενεργοποιεί τις ρήτρες, βασική παράμετρος των οποίων είναι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία έχει πάρει την ανιούσα, καθώς ακολουθεί το ράλι των τιμών των CO2 και παράλληλα τη μικρότερης κλίμακας ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου.
Οι χρεώσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της εν λόγω ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος αποτελούν μέρος της σύμβασης προμήθειας, του κάθε προμηθευτή, ενώ η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εν λόγω χρεώσεων αναγράφεται μέσα σε αυτή.
Εφόσον λοιπόν η Σύμβαση Προμήθειας μεταξύ του Προμηθευτή και του Πελάτη (ρήτρες αναπροσαρμογής) , προβλέπει την επιβολή της ανωτέρω Ρήτρας, η τελευταία είναι νόμιμη, στο πλαίσιο της συμβατικής σχέσης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.