Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Black Friday 2022

Black Friday 2022: Αυτή είναι η ημερομηνία – Τι αλλάζει φέτος!

Black Friday 2022: Η μεγάλη «γιορτή» των εκπτώσεων φτάνει ξανά αλλά αυτή τη χρονιά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Πότε είναι.

Παρότι λέγαμε ότι η περσινή και η προπέρσινη Black Friday θα ήταν οι πιο δύσκολες λόγω της πανδημίας, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι, τελικά, το 2022 επιφύλασσε την πιο «βαριά» ακρίβεια για όλη την Ευρώπη!

Φέτος, το λιανεμπόριο πλήττεται και από την ακρίβεια, όχι μόνο από την πανδημία και τα μέτρα. Εξάλλου, μέχρι ένα σημείο, οι ηλεκτρονικές αγορές έδωσαν λύσεις για να μη χαθούν κέρδη. Αν όμως δεν υπάρχουν λεφτά.

Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτομέρεια στη φετινή Black Friday που ενδεχομένως να είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα ανατρέψει τους φόβους της αγοράς και όσα δυσμενή αναμένονται.

Υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι πως φέτος έχουν καταργηθεί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου. Έτσι, δεν θα έχει προηγηθεί εκπτωτική περίοδος πριν τον θεσμό της Black Friday, κάτι που ίσως οδηγήσει σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ζήτηση.

Το δεύτερο είναι, ότι ακριβώς εξαιτίας των ολοένα και αυξανόμενων τιμών, οι καταναλωτές αναζητούν να αγοράσουν προϊόντα, είτε πρώτης ανάγκης, είτε κάποια που δευτερευόντως χρειάζονται, αποκλειστικά από προσφορές. Κάτι που σίγουρα θα προσφέρει η Black Friday.

Ο συνδυασμός, λοιπόν, των δυο παραπάνω ενδεχομένως να φέρει περισσότερες πωλήσεις, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Πότε είναι η Black Friday 2022

Κάθε χρόνο είναι την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Φέτος, δηλαδή, η Black Friday πέφτει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.

Πότε πέφτει η Cyber Monday 2022

Τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday, μια ακόμα ευκαιρία για φθηνές αγορές.

Η ημέρα αυτή αφορά τις αγορές που γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Φέτος, η Cyber Monday πέφτει τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022.

Γιατί δεν θα έχουμε ενδιάμεσες εκπτώσεις Νοεμβρίου 2022

Μπορεί να είχαμε μάθει οι ενδιάμεσες εκπτώσεις να ξεκινούν τον Νοέμβριο, όμως ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου ανέτρεψε μια συνήθεια, ικανοποίησε όμως ένα χρόνιο αίτημα των εμπόρων.

Η αιτιολογική έκθεση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά οφέλη στους εμπόρους και τους καταναλωτές».

Έτσι, στο εξής, θα έχουμε δύο εκπτωτικές περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, ορίζονται οι εξής:

  • Χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου
  • Θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου

Τι ισχύει για τις προσφορές

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Οταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος 10 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Οι 2 επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά το 2022

Με τις αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί, οι επόμενες Κυριακές του 2022 θα πέσουν:

  • Στις 11 Δεκεμβρίου 2022, την προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
  • Στις 18 Δεκεμβρίου 2022, την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα

Το νέο ωράριο καταστημάτων

Από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Πάντως, το πρώτο κρας τεστ έδειξε ότι οι έμποροι δεν ακολουθούν την πρόταση του Συλλόγου τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το θέμα έχει συζητηθεί και στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίας και Επιχειρηματικότητας με όλους τους συλλόγους.

Σημαντικό ρόλο στο πώς θα κινηθούν τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα θα έχει η σχετική απόφαση που θα λάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, που με τη σειρά του εξετάζει το θέμα για μειωμένο ωράριο.

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία

Την επιστημονική μελέτη, σχετικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε και στην Αθήνα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην μελέτη, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα, βιώνει μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών, ιδιαιτέρως του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Πολιτεία, με τις παρεμβάσεις της, έχει καταφέρει να περιορίσει σε έναν βαθμό την απώλεια στο εισόδημα των πολιτών και στα έξοδα των επιχειρήσεων. Όμως, η προσπάθεια αυτή έχει, από τη φύση της, περιορισμένα αποτελέσματα. Δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων και των κατακόρυφων αυξήσεων των ενεργειακών τιμών, οι ενισχύσεις – όχι μόνο της ελληνικής, αλλά όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων – καλύπτουν ένα μικρό μέρος της επιβάρυνσης.

Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται, άμεσα, μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα είναι ολιστική και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον. Η ευρωπαϊκή αυτή λύση πρέπει να έχει δύο άξονες:

την ελάφρυνση του βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και

τη διασφάλιση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε οι μειώσεις των διεθνών τιμών να περνούν άμεσα στη λιανική. Έτσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαθίδρυσης πληθωριστικών τιμών και αντίληψης, δηλαδή λιανικών τιμών υψηλότερων από αυτές που αντιστοιχούν στην πορεία των διεθνών.»

[ad_2]

Source link