Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Μάϊου

  • Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους
  • Από 1η Μαΐου οι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα
  • Από 3η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test στα σχολεία
  • Από 1η Μαΐου έως 31/8 καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο

Άρση μέτρων: Τι θα ισχύσει για τις μάσκες

Ανάμεσα στις ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο Υγείας ήταν και το τέλος στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου. Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης:

«Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ» 

Το ζήτημα της μάσκας θα απασχολήσει, επίσης, την επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι θα διευκρινίσουν πού θα είναι αναγκαία η χρήση της. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτική για τα σχολεία, για όσο διάστημα θα παραμείνουν ανοικτά μετά τις πασχαλινές εορτές.

Μάσκα αναμένεται να φορούν και οι επιβάτες των ΜΜΜ αλλά και των ταξί, ενώ δεδομένη θεωρείται η υποχρεωτικότητα για τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας. Σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αναφέρεται ότι η επιτροπή συζητά η χρήση μάσκας να παραμείνει υποχρεωτική και μετά την 1η Ιουλίου στους υπαλλήλους των σουπερμάρκετ και των κομμωτηρίων, ενώ εξετάζει ακόμη να παραμείνει υποχρεωτική και από τους πελάτες των σουπερμάρκετ, όχι όμως και στους πελάτες των κομμωτηρίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο υγείας και ο υπουργός, Θάνος Πλεύρης, έχουν υπογραμμίσει ότι αναμένεται επαναξιολόγηση την 1η Σεπτεμβρίου ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνη τη στιγμή.

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής , υπενθύμισε πως:

«Δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης»

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως η χρήση της μάσκας θα συνεχιστεί να είναι υποχρεωτική:

  • σε χώρους συγχρωτισμού
  • στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • στις υγειονομικές δομές και
  • στα σχολεία

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει:

«Θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας. Θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε την οικογένειά μας και τους φίλους μας, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την απλή τήρηση των μέτρων όπως η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια self test πριν συναντήσουμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε καλό Πάσχα.

Προχωράμε σε νέα φάση με προσωπική εκτίμηση του κινδύνου πρέπει να ξέρουμε που πρέπει να φοράμε μάσκα, δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια μέτρα»

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα, ευχήθηκε καλό Πάσχα σε όλους, υπογραμμίζοντας όμως:

«Ιδιαίτερη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η κ. Γκάγκα ανάφερε πως η πανδημία ελέγχεται, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ενώ είπε προσθέτοντας ότι ο καιρός φτιάχνει και:

«Ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά»