Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Άνοιγμα σχολείων

Άνοιγμα σχολείων, παιδικών σταθμών, φροντιστηρίων

Άνοιγμα σχολείων, παιδικών σταθμών, φροντιστηρίων

Κανονικά λειτουργούν σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Για οποιαδήποτε εξέλιξη, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, μετά τις οδηγίες των ειδικών» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από τη Δευτέρα, 3/1, οι μαθητές επιστρέφουν στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας. Αυτό, μαζί με τη ραγδαία αύξηση στα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) να κρούει το καμπανάκι, κάνοντας λόγο για υγειονομικό κίνδυνο με την επιστροφή των μαθητών στα φροντιστήρια.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ειδικοί ασχολούνται κυρίως με το άνοιγμα των σχολείων και η συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, ενώ, τα φροντιστήρια ανοίγουν τις πόρτες του στις 3 Ιανουαρίου. Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρας, αρκετοί ειδικοί καλούν την κυβέρνηση να φρενάρει την επιστροφή στα σχολεία και η αρχή να γίνει με τηλεκπαίδεση για μία με δύο εβδομάδες, καθώς είναι πολλά τα παιδιά ηλικίας 3 έως 17 ετών που νοσούν.

Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ για το άνοιγμα των φροντιστηρίων

Ενόψει της επιστροφής από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος κρούει καμπανάκι, κάνοντας λόγο για υγειονομικό κίνδυνο και εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία γράφει τα εξής:

“Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.”

 

Επιστροφή στα σχολεία με νέα μέτρα, Τρίτη ή Τετάρτη οι αποφάσεις

όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί σχετικά με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Πάντως, βασικό σενάριο για την ώρα, καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς αναβολή στην προγραμματισμένη ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», τόνισε ο κ. Πλεύρης στον ΣΚΑΪ.

 

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων, ποιοι και γιατί ζητούν παράταση

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και δεν είναι αρνητικοί σε μια παράταση του ανοίγματος των σχολείων, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο κι έτσι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εισηγούνται το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια στις 17 Ιανουαρίου, λόγω της «Όμικρον» που σαρώνει τη χώρα. Ένα βασικό σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο Παιδείας είναι η επιστροφή των μαθητών (που κανονικά είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιανουαρίου) στα σχολεία να γίνει με εργαστηριακό τεστ (rapid test) και αλλαγή στους όρους αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που προκρίνεται είναι καθηγητές και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 10/01 με rapid και όχι με self test.

Επίσης, στο τραπέζι είναι το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με πρωτόκολλο λειτουργίας εκτός του 50+1, και συγκεκριμένα να κλείνουν πλέον τμήματα με το 30% των κρουσμάτων.

Ο κ. Βατόπουλος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά το γενικό απαγορευτικό, ενώ ανέφερε ότι για τα σχολεία τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, προσθέτοντας ότι με την μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.

«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα» προειδοποίησε.

Σχετικά με την λειτουργία των σχολείων, ο κ. Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου, «Με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Πρέπει να παρθούν μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης.

Ο ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε για ακόμα μία φορά την εκτίμηση ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και να μην ανοίξουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ενώ τόνισε ότι πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα για να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha πως «θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλά κρούσματα. Αυτή είναι η Όμικρον, έτσι είναι η εξέλιξή της, θα μας απασχολήσει και τις επόμενες εβδομάδες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Κατηγορηματικά υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκφράζοντας αντίθετη άποψη από τους συναδέλφους του που ζητούν παράταση μιας εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους».

Παράταση μιας εβδομάδας στο άνοιγμα των σχολείων, μετά τη λήξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ζήτησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων», προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.