Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
Άρση μέτρων

Ανακοινώθηκε η άρση των μέτρων: Δείτε τι αλλάζει το Σάββατο

Άρση μέτρων: Η κυβέρνηση είπε «ναι» στην εισήγηση των ειδικών. Τι ισχύει από το Σάββατο 19/2.

Άρση μέτρων. «Ναι» στην αύξηση χωρητικότητας στα γήπεδα, στις σχολικές εκδρομές αλλά και στους όρθιους στη διασκέδαση είπε η Επιτροπή των Ειδικών, που συνεδρίασε θέτοντας επί τάπητος όλα τα υπάρχοντα μέτρα αποτροπής της Covid-19.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, «όχι» είπαν οι εμπειρογνώμονες στις καρναβαλικές παρελάσεις.

Παράλληλα, η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε άνοιγμα και ελευθερίες για τις παρελάσεις, καθώς όπως αναφέρουν, κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει μία πολύ αυξημένη επιδημιολογική κατάσταση, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν αυτήν την στιγμή, την ώρα που η χώρα παλεύει να πάρει μία ανάσα και που αρχίζει να αχνοφαίνεται ελαφρά μείωση στους σκληρούς δείκτες, όπως θάνατοι και διασωληνώσεις στις ΜΕΘ.

«Το πνεύμα των μελών της Επιτροπής είναι ενιαία αντιμετώπιση σε όλη τη χώρα, καθώς είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ιχνηλάτηση σε ανοικτούς χώρους που πραγματοποιούνται παρελάσεις», είχαν δηλώσει σχετικά οι κ.κ. Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, προ ολίγων ημερών.

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή:

  • Να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. Σήμερα στα γήπεδα επιτρέπεται η κάλυψη μόνο σε ποσοστό 10% και με όριο τα 1000 άτομα.
  • Κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
  • Να επιτραπούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία και οι όρθιοι. Στην τελευταία συνεδρίασή τους πάντως οι ειδικοί έδωσαν το «πράσινο» φως ώστε να μην υπάρχει περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι.
  • Θετικά απάντησαν οι ειδικοί για το θέμα των σχολικών εκδρομών από την 1η Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να κοινωνικοποιηθούν.

Με δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε γνωστό ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση και τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.

Έτσι από το Σάββατο επιστρέφουν οι όρθιοι στη διασκέδαση, αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50% και μειώνεται το ποσοστό τηλεργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αύριο η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα.

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Πλεύρη: «Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».

 

Πλεύρης σε ΣΚΑΪ: Άρση μέτρων έως μέσα Μαρτίου η λογική όλων στην ΕΕ.

Πλήρη άρση των μέτρων που έχουν επιβληθεί για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού μέχρι τα μέσα Μαρτίου «βλέπει» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η λογική που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρώπης, όλες οι χώρες πιστεύουν πως οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου ανάλογα με την πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών αλλά δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και όλοι είναι προετοιμασμένοι για τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας από το φθινόπωρο.

Αναφερόμενος στην απόφαση για άρση των μέτρων στην Ελλάδα από το Σάββατο, ανέφερε ότι ελήφθη καθώς το ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό είναι άνω του 81%, οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί μέσα σε 25 ημέρες από 680 σε 480, ενώ τα εξιτήρια – εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι 150 υπέρ των εξιτηρίων κάτι που δείχνει ότι το ΕΣΥ είναι μεν ακόμα πιεσμένο, αλλά παρατηρείται αποκλιμάκωση.